Kémkedett, mire lelőtték – rejtélyes történet a hatvanas évek Magyarországáról

Valóban kém volt az autójából kiszálló, nézelődő német férfi? Erre talán sosem derül fény.

Az elmúlt években számtalan hollywoodi kémfilmet forgattak Budapesten – így született meg például az Én, a kém, a Kémjátszma, a Suszter, szabó, baka, kém, A kém, valamint A kém, aki dobott engem –, a magyar főváros utcáin azonban a múltban nem csak kémnek öltözött színészek, de valódi hírszerzők is megfordultak.

A második világháború évei alatt megjelent szovjet kémek például a kommunista hatalomátvétel után sem tűntek el, sőt, a beszervezett magyarok is a Szovjetuniót segítették az információkkal.

Kapcsolódó
Hogyan lett Budapest a kémek fővárosa?
A kém, aki dobott engem már a sokadik kémfilm, amit Budapesten forgattak. Korábban itt kémkedett Brad Pitt, Eddie Murphy, Mark Strong és Jason Statham is. Magyarázatra van szükség.

Azokból persze nem túl sok volt hasznos, de a lényegen ez semmit sem változtatott: a hidegháború utolsó húsz évére Magyarország lett a két szuperhatalom közti, a másik fél titkosított adatainak megszerzéséért folytatott harc egyik központja.

A kor lapjaiban ezekről persze keveset olvashatunk, egy 1968-as eset azonban bejárta a magyar sajtót. A Magyar Távirati Iroda által kiadott néhány soros, kevés, valóban használható részletet tartalmazó hírt az Esti Hírlap osztotta meg a legteljesebben:

Arcanum Digitális Tudománytár – Az Esti Hírlap a témáról elsőként beszámoló, 1968. február 13-án megjelent száma címlapon hozta a furcsa történetet.

Nyugatnémet állampolgár provokációja

A Magyar Néphadsereg egyik alakulatának őrsége február 10-én este feltartóztatta Frank Willibald, 31 éves nyugatnémet állampolgárt, aki a tiltó táblák ellenére személygépkocsijával megállt egy katonai létesítménynél, s a kocsiból kiszállva megfigyelést végzett. Előállításakor szökést kísérelt meg. Mivel többszöri felszólításra és figyelmeztető lövésre sem volt hajlandó megállni, az őr jogszerűen fegyverét használta, melynek következtében súlyosan megsebesült. A külföldi állampolgár kórházi kezelés alatt áll. Illetékes rendőri szervek az ügy vizsgálatát megkezdték.

A cikk apró változtatásokkal több megyei lapban is megjelent, változatos címekkel, a katonai létesítmény helyére, a férfi sérüléseinek súlyosságára, illetve az ügy folytatására azonban nem derült fény.

Arcanum Digitális Tudománytár – A Zalai Hírlap, a Hajdú-Bihari Napló, a Népszabadság, a Pest Megyei Hírlap, illetve a Csongrád Megyei Hírlap vonatkozó cikkeinek fejlécei

Vajon Willibald tényleg információkat akart szerezni, vagy egyszerűen csak az egy-két napos nyaralásokra Hegyeshalmon át az országba érkező turisták egyike volt, aki túl kíváncsi volt, és nem értette a nyilvánvalóan feszült magyar őr szavait? Mindkét eset lehetséges.

A férfi ma nyolcvanhárom, esetleg nyolcvannégy éves lehet, így a történetet így akár még ő maga is elmesélhetné. Erre azonban kicsi az esély, hiszen az elhunytakról való online megemlékezést lehetővé tévő Trauer & Gedenken oldalán neve mellett a 2018. január 10-i halálozási dátum áll.

Trauen und Gedenken – A halálozási hír a Trauen & Gedenken oldalán.

A névazonosság akár véletlen is lehetne, a születési dátum (1936. február 29.) azonban tökéletesen illik a képbe, hiszen a férfi

az incidens idején tényleg éppen harmincegy éves volt.

A kapcsolatot a születési hely is erősíti: Budaörsön a XVIII. századtól a második világháború végéig éltek nagy számban svábok, így akár ő is egy lehetett azon gyerekek közül, akiket szüleikkel együtt 1946. január 19-én vonattal indítottak el Németország felé.

Budaörsi svábok

Magyarországról 1946–1948 között 185 ezer németet telepítettek ki, a szerelvények első tagja pedig épp Budaörsről indult. A kisebbség létszáma ezzel nem csökkent azonban a nullára: a 2011-es népszámlálás során például több mint ezerkétszázan vallották magukat a nemzetiséghez tartozónak.

A három éve Heilbronn Horkheim nevű, a Szent Gellért Magyar Katolikus Egyházközségnek otthont adó városrészének temetőjében nyugvó férfi talán régi barátait vagy az országban maradt rokonait látogatta meg, amikor a lövés érte.

Balesetek, embercsempészek

A nyugatnémet állampolgárok 1968-ban egyébként meglepően sok borsot törtek a magyar hatóságok orra alá, sőt, súlyos baleseteket is okoztak. A különböző hírlapok persze minden egyes esetről beszámoltak, hiszen bizonyítani kellett, hogy a hanyatló Nyugaton nem csak a mindennapok és a politikai berendezkedés rosszabb, de az emberek is:

Berthold Werner – Egy 1962-es Dodge Polara műszerfala – Waltraud talán épp egy ilyen mögött rejtőzött.