Osztrák művészeti egyetemek sorakoztak fel az SZFE hallgatói mellett

Követelik az EU tagállamaitól, hogy gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra.
Kapcsolódó cikkek

Az ausztriai művészeti egyetemek szenátusainak demokratikusan megválasztott, az egyetemeiken együttműködő polgárok valamennyi csoportját reprezentáló képviselői szolidaritásukat fejezik ki a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival, lemondott szenátusával és rektorátusával és lemondásukat benyújtó tanáraival, derül ki a 444.hu szerkesztőségének elküldött magyarra is lefordított közleményből.

A lap szerint az egyetemek azt írják,

nyomatékosan tiltakozunk a magyar kormány autokratikus intézkedései ellen, amelyek a magyarországi egyetemek autonómiájának felszámolásához vezetnek. Rendkívül aggasztónak tartjuk az SZFE demokratikusan megválasztott testületei jogköreinek elvonását és hangsúlyozzuk, hogy a művészet, a tudomány és az oktatás szabadsága elvitathatatlan és minden határon átívelően nemzetközileg is feltétlenül garantálandó. Nyomatékosan felszólítjuk a felelős minisztériumot, hogy haladéktalanul és maradéktalanul vonja vissza minden, a magyarországi egyetemek autonómiáját kiüresítő intézkedését.

Elvárják továbbá az Európai Unió országainak kormányaitól, hogy a magyar kormányra hatást gyakorolva elérjék, hogy a törvényes akadémiai testületek valamennyi hatáskörüket visszakapják.

A közleményt jegyző hat egyetem a következő:

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu