Furcsa kifejezésekkel és szóviccekkel volt tele az ezredforduló börtönszlengje

Ezt a béemvélevest még egy elsőáldozó se enné meg! – hangozhatott el húsz éve a magyar börtönökben. Egy nyelvész közel egy évtizedet töltött a börtönyelv feltérképezésével, kutatása eredményét pedig könyvként is kiadta.
Kapcsolódó cikkek

A Magyar Elektronikus Könyvtár tele van csodás kötetekkel, melyeket természetesen nem csak a böngészőben, de akár letöltve, számítógépről, okostelefonról, táblagépről, vagy épp könyvolvasóról is olvashatunk. A közel húszezer könyvet tartalmazó tárban persze igen egyszerű eltévedni, hiszen a klasszikusok – így Krúdy Gyula művei – mellett kortárs versantológiákkal, vagy akár évszázados magyar misekönyvekről írt tanulmánnyal is találkozhatunk. A bőség zavarában csak az idő jelent megoldást a legérdekesebb darabok felfedezésére, de jó eséllyel így is átfut a szemünk néhány olyan rejtett csoda felett, mint a nyelvész Szabó Edina kilenc éves munkával életre hívott műve, A magyar börtönszleng szótára.

A szerző bejárta az ország számos büntetésvégrehajtási intézetét, és megpróbálta elcsípni az elítéltek jellegzetes szavait, csodás lenyomatot készítve az 1996-2005 közt akár csak egy-egy börtönben ismert sajátságos nyelvi viszonyokról.

A könyv persze nem adhat teljes képet, hiszen a börtönnyelv és a szabadlábon lévő bűnözői csoportok által használt szókészlet nyilvánvalóan számos ponton megegyezik, ezek jelentését az elítéltek pedig értelemszerűen nem igazán kívánták felfedni a kutatók előtt.

Mi ettől függetlenül most összegyűjtöttük a könyv legérdekesebb szócikkeit, betkintést adva egy kevesek által ismert, még kevesebbek által vágyott világba: a rácsok mögé.

Korábban a szlengről

Ismerje meg a kétszáz éves fővárosi szleng legfurcsább szavait

 

A magyar nyelv rengeteget köszönhet a XVIII. század zsiványainak

 

A Márianosztrai Fegyház és Börtön két régi épülete a szögesdróttal magasított kerítésfal mögött. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
A Szegedi Fegyház és Börtön (Csillagbörtön) büntetés-végrehajtási intézet belső terének részlete. Fotó: smagpictures.com
A szobor 1983-1999 díszítette az ezresek hátsó oldalát. Fotó: Magyar Nemzeti Bank/Wikimedia Commons