Üvegpalota kerül egy tavalyig védett, ősszel lebontott pesti ház helyére

A védettségét télen elvesztett, világörökségi területen állt Paulay Ede utca 52. számú házának azért kellett eltűnnie, mert nem volt elég magas.

Október utolsó napjaiban járta körbe az internetet Bojár Iván András a százharminchárom évet élt Paulay Ede utca 52. bontásának egy pillanatát bemutató fotója, ennek kapcsán pedig mi is írtunk egy, az épület történetét, illetve a bontásig vezető út főbb állomásait bemutató cikket, amiből kiderült:

a világörökségi területen álló épület eltüntetésének mindössze egyetlen komoly oka volt, mégpedig a magassága – az Andrássy útra néző Párisi Nagyáruház hátsó oldalához tapadó, a megszületése óta többször átalakított épület ugyanis mindössze kétemeletes volt.

Újabb védett házat bontottak le a Belváros szívében
A néhány éve felújított, télen helyi védettségét is elvesztett épülettel egyetlen gond volt: nem volt elég magas. Modern óriás kerülhet a helyére.

A házról tíz évvel ezelőtt, Bor Ferenc művészettörténész által írt szakvélemény szerint az épületnek

egyedül a homlokzata szép, de nem képvisel kiemelkedő értéket. A Grill-házhoz hasonló kisebb jelentőségű épületeket el lehet engedni.

Az átépítések miatt a ház Budapest ostroma során ugyan elveszítette a magastetejét, így a szűk utcából felnézve kissé csonka képet nyújtott, ettől függetlenül azonban a háborút meglepően épen túlélt eklektikus városszövet szerves része volt.

A hat éven át kerületi védettséget élvező, kalandos történetű ház védelmének 2017. decemberi (az ellenzék tiltakozása ellenére) megszüntetett védettsége, majd az őszi megsemmisítése megbontotta a Paulay Ede utca felső szakaszának addig zavartalan, a századfordulón épült házakból álló sorát.

A helyzetet még rendkívülibbé teszi, hogy a terézvárosi képviselők a Heti Válasz szerint úgy törölték el a védelmet – zöld utat adva a rombolásnak –, hogy

maguk sem látták a telken épülő ház látványterveit.

A Miniszterelnökség és a kormányhivatal felülbírálhatta volna a kerület döntését, de nem élt a lehetőséggel, köszönhetően jó eséllyel a kormányközeli szálaknak, hiszen az ingatlant 2009 óta birtokló három cég mindegyikében jelen volt Tiborcz István egyik jó barátja, a három éven át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt is irányító Szivek Norbert, akitől a ház a szomszédos Párisi Nagyáruházat már korábban megvásárolt Divatcsarnok Projekt Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Rt. kebelezte be.

Az osztrák-lichtensteini milliárdos tulajdonos, Max Turnauer mellett a cégben 2018 áprilisában a férfit egy vadászaton megismert Lázár János is felbukkant, sőt, tíz százalékos tulajdonrészt vásárolt.

Bécs egyik leggazdagabb emberével üzletel a nagytőkés Lázár János
Az egykori csúcsminiszter vagyonnyilatkozata meglepő elemeket tartalmaz.

Az új épület látványtervei a kerületi döntés, illetve a bontási engedély kiadása idején, sőt, a következő hónapokban sem kerültek nyilvánosságra, sőt, a projektnek furcsa módon ma sincs saját honlapja.

A leendő épület tervei ma így mindössze a nemrég az építési területet az utcától elválasztó védőfalon láthatók, néhány, korábban nem látott információval együtt, így kiderül, hogy az egyébként egy ingyenes gmail-címen elérhető P52 Projekt Kft. a 2000-ben alapított OBELISZK Stúdió irodavezetőjét, Kiss Pétert kérte fel a leendő irodaház építésére.

A szerző felvétele

A földszinti üzlethelyiséget, két tetőtéri lakást és – a szomszédos épület Lotz Károly-freskóira kissé veszélyesen kiépíthető – mélygarázst magában foglaló épületnek a kifüggesztett adatok szerint 2020 októberére kell elkészülnie.

Ennek fényében az azonban kérdéseket vet fel, hogy a régi épület egy apró részét használó Radnóti Színház a korábban kötött együttműködési megállapításnak megfelelően 2019. augusztus 20-ig megkaphatja-e a számára szükséges, a központi színpadból a bontás miatt lecsípett teret, illetve visszakaphatja-e a díszlethordó folyosóját.

A szerző felvétele

Az épületről kifüggesztett látványtervek egyébként szomszédaihoz magasságát tekintve szuperül illő, nem ok nélkül hivalkodó épületet mutatnak, amire akár elismerően is csettinthetnénk, ha a belváros számos foghíjtelkének egyikén születik meg, így azonban némiképp keserű szájízzel nézünk a projektre.

Emiatt nem kellett volna ugyanis teljesen eltűnnie egy százharminc évet túlélt épületnek, sőt, még a kerámiadobozzal leszúrt luxushotellé változó Nagymező utcai bérházéhoz hasonló átalakítás is jóval többet őrzött volna meg az utca hangulatából.

Kerámiadobozzal leszúrt luxushotel lehet egy Nagymező utcai bérházból
Az épületből nemrég kiköltöztetett Instant bulizóinak helyét nemsokára hotelszobák vehetik át, a színfalak mögött pedig kormányközeli szálak futnak.