Európai Filmdíj: A szobát és Ken Loach új rendezését is jelölték

Az Európai Filmakadémia bejelentette a 2016-os díjak jelöltjeit, amelyek között fantasztikus alkotások és zseniális filmesek szerepelnek.
Kapcsolódó cikkek

A Sevillai Európai Filmek Fesztiválján tegnap nyilvánosságra hozták a 29. Európai Filmdíj jelöltjeit. Az Arany Pálma-díjas Én, Daniel Blake négy jelölést kapott, Az ember, akit Ovénak hívnak három, az Érettségi kettő nominációval várja a decemberi 10-i, wroclawi díjátadót.

Ken Loach utolsó, sokak szerint legjobb filmje az egyik legnagyobb esélyese a 29. Európai Filmdíj-átadónak. Az idei Cannes-i filmfesztiválon is diadalmaskodó Én, Daniel Blake, amely a napokban kapott hét jelölést a Brit Független Filmdíjra (BIFA), a legjobb film, rendezés, forgatókönyv és színész kategóriákban esélyes az Európai Filmdíjra.

Loach rendezése mellett a legjobb filmnek járó díjra jelölték A szoba című ír alkotást is. Lenny Abrahamson csodálatos drámáját emellett felterjesztették a legjobb forgatókönyv díjára is. Az alkotás az elmúlt díjszezon egyik legnagyobb sikerfilmje volt – négy Oscarra jelölték (legjobb film, rendező, színésznő, adaptált forgatókönyv) és Brie Larson révén meg is kapta az aranyszobrocskát.

A 2016-os Európai Filmdíjak jelöltjei

Legjobb európai film

Legjobb európai rendező

Legjobb európai színész

Legjobb európai színésznő

Legjobb európai forgatókönyvíró

Legjobb európai vígjáték

Legjobb európai animációs film

Legjobb európai dokumentumfilm