Mi már tudjuk, hogy miről fog szólni a Star Wars 8

Na jó, nem mi, hanem a Redditesek. Úgy tűnik, megvan Rey identitása és kiderül, miért fontos Anakin Skywalker ebben a trilógiában is. Spoilerveszély!
Kapcsolódó cikkek

Ami biztos:

Az ébredő Erő szereplőin kívül Benicio Del Toro és Laura Dern biztosan szerepet kap a Star Wars VIII. epizódjában, de ahogy az lenni szokott, nem tudjuk (pontosan) kiket alakítanak majd.

Innentől kezdve már minden csak spekuláció, a Reddit népe azonban sok helyütt félhivatalos információkat emleget, stábtagok elejtett félmondatait elemezgeti, paparazzi forgatási fotókat analizál és konteókat gyárt. A legtöbb elmélet elég földtől elrugaszkodott, de minimális igazságtartalommal bírhatnak, így a cikk továbbolvasását csak a SPOILEREKTŐL nem rettegők számára ajánljuk.

A történetmesélés

Ha igaz, a Disney ezúttal szakít a korábban megszokott narratíváktól, az alkotók nem akarják még egyszer az eredeti trilógia epizódjainak sztoriszövését másolni, ezért nem kell attól tartanunk, hogy A Birodalom visszavághoz hasonlatos történetet készülnek gyártani, még ha apróbb utalásaiban lehetnek is áthallások.

Éppen ezért, ugyan hiába várható, hogy a film első harmada biztosan Rey kiképzéséről szól majd, látványos Hoth-i csatára ne számítsunk. A pletykák viszont megjegyzik, a három szálon futó történet a végén gigászi csatába torkollik, ami majd kárpótol minden rajongót a film eleji lassabb cselekményszálak után. Rey és Luke mellett a két országos cimbora, Finn és Poe is külön kalandokat kap, illetve Kylo Ren ármánykodásai is, aki egy kis bennfentes közbenjárás után (áruló lesz az Ellenállás tagjai között), elkapja a két srácot, hogy jól előcsalhassa Rey-t.

Cím

A Disney egyelőre még csak munkacímen emlegeti a projektet (Star Wars: Episode VIII), de bennfentes(ként tetszelgő) redditezők tudva vélik, hogy már megvan a cím is, éspedig:

Echoes of the Dark Side

Vagyis amíg a hetedik részben ébredt az Erő, a nyolcadikban már a Sötét oldal visszhangjai is megjelennek.

Luke mi a fenéért vonult el remetének?

Az egykori Halálcsillag-robbantó Skywalker jedi akadémiát akart létrehozni, de Snoke Kylo Rent és még néhány fiatalt átcsábított a Sötét oldalra, majd lerombolta az egész intézményt, amelynek következtében alig néhányan maradtak életben. Luke ekkor menekítette Rey-t a Yakkura, s ebben a támadásban halt meg Rey édesanyja is, akit a pletykák szerint a fentebb említett Laura Dern alakít majd.

Luke csalódottságában és szégyenében elbújt a világ elől, de emellett az Erő természetét kívánta vizsgálni, illetve a reinkarnáció intézményét is. Hogy miért? Lentebb kiderül!

Luke lesz Rey apja?

Rey sokáig ezt hiszi, és meg is orrol majd Luke-ra, hogy az nem hajlandó bevallani ezt, ám az a film egyik drámai pontján Luke elárulja:

Valójában te vagy az apám!

Vagyis Rey nem Solo és nem is Skywalker ivadék, ahogy egy korábbi cikkünkben már fejtegettük, hanem egyenesen maga Anakin Skywalker reinkarnációja! A Kiválasztott halálával ugyanis az univerzum kibillen az egyensúlyából, ezért mindig szükség lesz újabb Kiválasztottakra, akikben felébred az Erő. Már Anakin előtt is számos Kiválasztott létezett, s egy flashbackben velük együtt maga Anakin, Hayden Christensen személyében meg is jelenik, hogy megerősítse Rey-t, hogy ő is egy közülük.

Ez mondjuk megmagyarázná azt is, miként érthet Rey kiválóan az űrhajók vezetéséhez és miért sajátította el pikk-pakk mindenféle tanítás nélkül az elmetrükköt és a fénykard-használatot.

Tegyük hozzá, ez a teória elég gyenge lábakon áll, ugyanis a korábbi filmekben nem esik szó arról, hogy több Kiválasztott is volt, Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi ugyan beszél jóslatokról, de ezek alapján inkább gondolhatunk egy Messiás-váráshoz hasonlatos jelenségre, mint egy időről-időre visszatérő eseményre.

Az is igaz, hogy az összes próféciával kapcsolatos frázis nem zárja ki egyértelműen a teóriát, emlékezzük csak A Sithek bosszúja fő gondolatára Obi-Wan szájából:

Te voltál a Kiválasztott! Az volt a dolgod, hogy elpusztítsd a Sitheket, nem hogy közéjük állj! Hogy egyensúlyt hozz az Erőben, nem hogy sötétségbe taszítsd!

Ebből például nem következi az, hogy korábban ne létezhetett volna más Kiválasztott, akinek ugyanez lett volna a feladata.

Luke coming outja után kiderül, folyamatos kétségek gyötrik, hogy elkezdje/folytassa-e Rey tanítását, mert fél attól, hogy az új kiválasztott is a Sötét oldalt választja, ahogy apja is tette. Obi-Wan és Yoda szelleme azonban meggyőzi, hogy igenis okítania kell a lányt.

A film háromnegyedénél azért lesz egy A Birodalom visszavág egyik jelenetéhez hasonló esemény, Rey ugyanis megérzi, hogy Finn bajban van, ezért otthagyná a jeditréninget és barátja segítségére sietne. Luke persze elmondja, hogy volt már hasonló cipőben, de Rey-nek nem kell aggódnia, ő nem olyan, mint Yoda, úgyhogy nem homályos bölcseletekkel fogja maradásra bírni, hanem ő is bepattan mellé az Ezeréves Sólyomba.

Rey-nek egyébként lesz még egy flash élménye, amelyben Maz Kanatával is beszélget majd.

Leia államcsínyt hajt végre

A Köztársaságnak új vezetője lesz Lord Vikram személyében (Benecio Del Toro), aki azonban gyökeresen más nézeteket vall galaxisirányítás-ügyileg, mint Leia. Előbbi óvatos duhajként inkább rendbe hozatná a kommunikációs csatornákat (amiket a Starkiller Base tett tönkre), s csak azután támadna, míg utóbbi azonnal a meggyengült Első Rend lerohanásán ügyködne. Mivel Vikram látványosan halogatja a támadást, Leia megbízza Finnt és Poe-t, hogy nyomozzanak egy kicsit Vikram után.

A két jóbarát az Ellenállás ideiglenes főhadiszállásán puhatolózik Leia egyik kapcsolattartója, Chala (Kelly Marie Tran) kooperálásával. A lány és Finn között érzelmes kapcsolat kezd kialakulni, ami egy kalandos-romantikus jelenetben tetőzik majd. Itt persze kiderül, Vikram tényleg sáros, és az Első Rend csicskája, ezért Leia börtönbe veti és puccsot hajt végre.

Hamarosan azonban kiderül, ezt csak Chala hitette el velük, valójában ő a birodalmi bérenc, és Phasma kapitány segítségével jól foglyul ejtik Finn-t, akitől még a várost védő pajzskódokat is elszedik, így Kylo Ren egyszerűen bemasírozhat az Ellenállás központjába. A Solo-srác elkezdi kínozni Finn-t, ezt érzi meg Rey, s érkezik segíteni.

Hogy mindebből mi igaz, 2017. december 15-én kiderül.