Meghalt Pasolini római csórója, Franco Citti

A filmművészet nagy olasz alakja távozott Cittivel, akit Róma peremén fedezett fel maga Pasolini mester. Franco Citti 80 éves volt.
Kapcsolódó cikkek

Meghalt Franco Citti olasz színész, akit Pier Paolo Pasolini fedezett fel a film számára, és aki mindenekelőtt az ő filmjeiben nyújtott alakításaival írta be nevét a filmtörténetbe. Legemlékezetesebb alakítását A csóró címszereplőjeként nyújtotta. A színész 80 évesen, többszöri szélütés után, csütörtökön hunyt el római otthonában. Temetése szombaton lesz Fiumicinóban.

Pasolini az 1950-es években Róma külvárosait járva ismerkedett meg Cittivel és annak bátyjával, Sergióval, aki később filmrendező-forgatókönyvíró lett Pasolini tanítványaként. (Apjuk, Santino Citti színész volt.)

A csórótól az ördögig

A rendező Francóval valósította meg saját első filmjét, A csórót (1961), amiben Citti rendkívüli hitelességgel keltette életre a lumpen főszereplőt, aki még saját gyermekét is meglopja. Következő közös filmjükben, a Mamma Rómában (1962) Citti a címszereplő stricijét alakítja, aki zsarolásával tönkreteszi az Anna Magnani játszotta hősnő életét.

1967-ben a Szophoklész tragédiája nyomán készült Oidipusz király címszerepét alakította. A Disznóólban az egyik kannibál szerepét kapta. Az Élet trilógiája filmjeiben Pasolini fontos, de negatív karakterszerepeket adott neki. Citti a Dekameronban Ciappelletto szerepét játszotta, a Canterbury mesékben az Ördögöt formálta meg, az Ezeregyéjszaka virágaiban a démont alakította.

A csóró sikere után mások is felfigyeltek Citti tehetségére, szerepet kapott többek közt Marcel Carné, Sergio Corbucci és Carlo Lizzani egy-egy filmjében, továbbá bűnügyi filmekben, westernekben, drámákban. Amikor fivére, Sergio Citti rendezni kezdett, Franco is szerepeket kapott nála – írja az MTI.