Alföldi: Újra el kell helyeznem magamat a térképen

Ez szó szerint és átvitt értelemben is igaz – mondta a Nemzeti Színház távozó igazgatója a színház.hu-nak.
Kapcsolódó cikkek

A lap az Amphitryon című darabban játszott szerepe és a Nemzeti Színház igazgatói posztjáról való távozása apropóján beszélgetett Alföldi Róberttel. Alföldi elmondta, az utóbbi időben azt tapasztalja, hogy másként gondolnak rá, hiszen sokat rendezett, és az igazgatás mellett senki sem feltételezte, hogy lenne ideje és kedve játszani. Pedig van, még ha komoly kihívást is jelent számára.

A Nemzeti éléről való távozása kapcsán elmondta, emelt fővel áll fel az igazgatói székből. Megerősítést adott neki és társulatának is, hogy a nézők a jegypénztárt az utolsó időkben úgy ostromolták, mint egy határlezárás előtt.

Ugyanakkor az igazgatóváltással kapcsolatos csalódottságának is hangot adott. „Keserű, hogy egy méltatlan pályázatban maradtunk alul, de minden okunk megvan arra, hogy büszkének érezzük magunkat. Azért, hogy az általunk teremtett érték elpusztul, nem nekem kell restellnem magam” – fogalmazott. Bevallotta azt is, hogy az utolsó percig hitt abban, hogy nyerhetnek, mivel kevés társulat teljesít manapság olyan szépen, mint a jelenlegi Nemzetié. A döntés utáni csalódottságáról részletesen mesélt korábban az FN.hu-nak adott interjúban is.

Hozzátette ugyanakkor: nem érzi úgy, hogy bármiért szégyenkeznie kellene, hiszen azokat az elődeit, akik korszerű színházi műhellyé szerették volna alakítani a Nemzetit, rendszerint sürgősen eltüntették az intézmény éléről. „A mindenkori politika inkább vállalta, hogy egy álságos, régi ábrándokat kergető intézmény legyen. Úgy látszik ez az ország nem sokat változik” – mondta.

Arra a felvetésre, miszerint köztudottan szerette volna továbbvinni színháza társulatát, azt mondta: “A saját életemmel hazárdírozhatok, de az embereim életével nem.” Mint mondta, a kulturális környezet nem kedvezett ennek az elképzelésének.

Alföldi Róbert abban bízik, hogy indulatai idővel alkotói energiává alakulnak. Úgy látja, most annak van itt az ideje, hogy feldolgozza, akaratán kívül zárul le egy meghatározó szakasza az életének.

„Meg kell vizsgálnom, hogy miként tudom újradefiniálni a saját feladatomat a mai Magyarországon. Újra el kell helyeznem magam a térképen szó szerint és átvitt értelemben is” – mondta.

A jövőbeli terveit sorolva itthoni és külföldi rendezéseket is említett. „Elég kapós lettem” – fogalmazott, utalva arra, hogy már három évre előre be van táblázva.

 

 

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!