Lány ajándékba, Burton Titóként, menstruáció [Heti tévéajánló]

Mit tegyünk Deák Horváth Péter hanglejtése ellen? Válasz és egyéb okosságok a tévéajánlóban.
Kapcsolódó cikkek

Indul a munkahét, s a dolgozó a százéves melegrekord olimpiai csúcsa mellett kis Szokol rádiójára figyel. Ha van egy kis eszünk, Reggel 9:30-kor, miközben állsimogatva mímelünk valami munkát, nem a királyi tévére, hanem az eurosportra kapcsolunk, ilyenformán ugyanis megkímélhetjük magunkat Deák Horváth Péter operaénekesi hanglejtésétől, és az olyan olimpiai bölcsességektől, hogy “nehéz volt győzni, de hát ezt sem adják ingyen”. Ehelyett szurkolás és szakmaiság együtt a csatorna magyar részlegétől. És hát indul a kajak-kenu!
Illetőleg: Dennis Hopper mindent tudott a filmről, most megnézhetjük, rendezőként mire volt képes a szelíd motoros. A szereposztás kissé elrettentő (Tom Berenger, Erika Eleniak és William McNamara), a két férfinak kéne a nőt börtönbe kísérniük. Tegyük hozzá, vígjátékról van szó, 1994-ből – és ha még mindig van valaki, aki megnézné, annak itt a sluszpoén: persze Hopper is játszik a 19:20-kor a Film Mánián kezdődő Díszkíséretben. Ez lesz tehát a hétfő.

Kedden kicsit kikapcsolunk, állítólag hűvösebb is lesz, tudunk kicsit figyelni valami másra is, mint a zuhany és a jeges limonádé. A Közönséges bűnözők egy hajóbalesettel indul, melynek egy túlélője van. A Kevin Spacey alakította férfi mondja el, hogy is tört ki a tűz, de a történet szálai a maffiához vezetnek. Spaceyn kívül még a következő nagy nevek láthatóak: Benicio Del Toro, Chazz Palminteri, Gabriel Byrne, Pete Postlethwaite. Ennyien csak nem tévedtek. (A rendező Bryan Singer első filmje, amely után jöttek az X-men-történetek.) 21:05, TV2
Van, aki még korábbra vezeti vissza a szálakat, A Föld kialakulása pl. sok százmillió évvel ezelőttre, most épp annak lehetünk tanúi, ahogy Nápoly szunnyadó vulkánja, a Vezúv kialakul – 21:20, Spektrum
Igazi nyári film Woody Allen Vicky Cristina Barcelonája, ráadásul Spanyolországban játszódik, ahol az élet olyan erővel tör fel a mindennapokból, hogy az a mi félelmektől terhes, óvatos világunkból puszta modortalanságnak tűnik. És mindezt két remek és egy nem rossz színész játsza el 21:35-től a Duna TV-n: Penélope Cruz, Javier Bardem és Scarlett Johansson. 

Szerdán nincs semmi, ha valaki szeretné kissé megrongálni a benne élő Harrison Ford-képet, megnézheti a Hollywoodi őrjárat című vígjátékot, melyben Josh Hartnett oldalán játssza végig azt a 116 percet, melyről kevés említést tesz majd unokáinak a kandalló mellett öreg napjainak passzívabb szakaszában. Szóval ha tényleg nincs más tippük az estére, 21:05, TV2

A My Fair Lady szafaládényi marok(?)telefonokkal, mi az? Igen a Pretty Woman, azaz a Micsoda nő! Richard Gere ugyanúgy testhezálló szerepet kapott, mint a filmmel befutott Julia Roberts, és hát legyen akármilyen kiszámítható egy (alpakaöltönyben viccesen feszítő) topmenedzser, illetve egy prostituált üzleti kapcsolatnak induló romantikus története, mégis szeretjük megnézni – Gary Marshall legnagyobb dicsérete ez. Most épp 20:05-től az RTL Klubon. 
Aki fogékony az abszurditásra, meg kell nézze Az ötödik támadás című filmet, melyben egy már nemlétező ország (Jugoszlávia) legnagyobb hősét, Titót láthatjuk partizinákodás közben maga a nagy Richard Burton által megtestesítve, míg a görög díva Irene Papas egyszerűen csak “partizánnő”. Stipe Delic 1973-as történelmi tablója 21:00-tól a Hálózat TV-n. 
21:40-től pedig otthoni megasztár-faktort rendezhetünk, mivel Tímár Péter 1997-es Csinibabájának hangzó szekcója máig a leghatásosabb házibulielem éjjel 1 után – a Duna TV-n. Micsoda csütörtök!

Biztos megjött, gondolja sok férfi, amikor felesége/barátnője/anyja/szomszédja rosszkedvű – és ebben benne van nemcsak a lényegi tudás, de a mentalitás, az elfordulás mozzanata is. Női dolgok, havibaj – a kultúránk kék vízes reklámok és idétlen körülírások (“azokon a napokon”) mögé rejti el a menstruáció tényét, miközben persze hatralmas ipart épít rá. Nők beszélnek-játszanak a menstruáció kapcsán, miközben mi a primér orvosin túlmutatva spirituális, asztrológiai szempontból is ráláthatunk a kérdésre A Hold benned van című dokumentumfilmben pénteken, melyet szerintem a 22:25-től a Duna TV-re kapcsolva több férfi fog megnézni, mint gondolnánk. 

Szombaton először megnézzük, létezett-e tényleg a maja alvilág (Titokok és ereklyék, 20:00, National Geographic), mit kezd egy maffiózó (Bill Murray) kegyes ajándékával (Uma Thurman) egy rendőrségi dolgozó (Robert De Niro) egy hét alatt (Veszett Kutya és Glória, 21:00, Viasat3), illetve nyolc évvel halála (1998) előtt milyen filmet csinált az a Kuroszava Akira, akinek két filmje is ott van a Sight & Sound angol filmes szaklap által a világ kritikusainak szavazatából összeálló Top50-es listáján (22:00, Akira Kurosawa: Álmok, Duna TV). 

Vasárnap nézzünk meg egy spanyol filmet, mely az 50-es években játszódik (diktatúra, Franco), amelyben két fiatal titkos találkozásokkal dobja fel az unalmas vidéki kisvárosi életet, de kapcsolatuk csak baráti. Aztán egy nap (persze a lány ötletéből) változást hoz, és ez a szabályszegés drámai hatással lesz az életükre. Az éj hangjai, 21:55, Duna TV.