Népítélet: De a sportban mindig élen járt

Barátok közt, foci, Forma-1, kis szépségkirálynőzés meg Titanic II - ezt nézi a magyar ma.
Kapcsolódó cikkek

“Azt mondod, kis ország, jól van
Tanultam én is, hogy kicsi
De mindig élen járt a sportban”

(URH, 198valahány)

Végetértek a nagy húzóműsorok, a tehetségek, show-víz-liszt figurák pihennek, azaz megint a Barátok közt ül fel a legnépszerűbb műsorok trónjára. A helyzet legnagyobb győztese amúgy az m1, amely a sportműsorokkal tarol: a Forma-1 egymilliós nézettsége mondható hagyományosnak is, de ha azt vesszük, hogy focimeccsek nézői közül sokan láthatatlanok maradnak (ki tudja megsaccolni, hogy a kocsma közepére kitett egy tévét hányan nézik?), akkor lehet, hogy az EB nyitómeccsét, a lengyel-görögöt (ami kicsit vicces), nézték annyian, mint a Barikköztöt (a meccs nézőszáma hivatalosan 1,05 millió, Magdi anyus hűlt helyét pedig 1,52 millió).

A Híradónak megint felment a népszerűsége, már 868 ezer embert érdekeltek a kissé megszűrt hírek (szombat este), úgyhogy kíváncsian várom, hogy alakul a műsor sorsa – a TV2-n a Szépségkirálynő-húskimérést csak 745 ezren nézték meg nagyjából ugyanekkor.

Fel nem foghatom, hogy a Titanic II című filmet 887 ezer ember kezdi el nézni, és végül 759 ezer magyar állampolgár (és bevándorló, turista) ki is tart mellette – ezzel pedig ez az 1,8-as IMDb-átlagú film (idézet a filmből, melyben megismétlődik a Titanic története: “A történelem ismétli önmagát” – persze, nem a producer-rendező-forgatókönyvíró az ócska…) a szerda (nem főműsoridő) este nyertese. És akkor a történelem után én is ismétlem magam (amit legutóbb valami óriáskrokodil-óriáspiton film után mondtam): ezennel elvesztettük a jogalapunkat arra, hogy bármilyen kertévés-köztévés silányságot szapuljunk.