A tévében: óriások

Építészóriás, óriási cselek, szörnyóriás kétszer, és egy óriási történet Peter Greenawaytől.
Kapcsolódó cikkek

Makovecz Imréről olvastam nemrég egy szellemes és pontos jellemzést, mely szerint az építész mindig templomot tervezett, szóljon a megrendelés akár művelődési házra, uszodára vagy egyetemre. Az erdélyi Szászrégenben végre templomra szólt, melyet – és persze az azt betöltő emberek és szellemiség egy részét bemutatja a Hajléka Istennek, hajléka embernek című dokumentumfilm. Azt a lelkületet, mely Erdélyben a kisebbségi lét, a szegénység és ki tudja mi más okán sokkal emberségesebb és összetartóbb, mint az anyaországban. 20:55, Duna World.

Aki ma még pörgős, technikás focit akar látni, az vagy strandfocit néz (igaz, ott a homok sok esetleges és speciális dolgot tesz a játékba) vagy futsalt. A horvátországi Európa-bajnokságon a magyar csapat sajnos nem érdekelt (így csak Kassai Viktor képviseli a magyarokat), de a pörgős, technikás foci igen, és ma este már élvezhetjük is – 21:00, eurosport, Horvátország-Románia.

De foci helyett egy sci-fi akciófilmes klasszikust is választhatunk: 1988-ban készült el John McTiernan Ragadozója, ami meghozta neki a hírnevet, és ami után elkészítette a Drágán add az életed!-et. A Ragadozó vagy Predator egy titokzatos idegen lényről szól, akiaz űrből kerül a Földre, az embereknél erősebb, ügyesebb, gyorsabb, amúgy rájuk vadászik. Épp ott tevékenykedik, ahol egy terrorelhárító kommandó próbál meg véget vetni egy tűszszedésnek, így az állig felfegyverzett katonai alakulat felveszi a harcot a lénnyel. Arnold Schwarzenegger mellett ki kell emelni a Rockyból ismert Carl Weatherst, valamint azt a tényt, hogy a ragadozót (maszkban) eredetileg Jean-Claude van Damme játszotta volna, de nem fűlt a foga a dologhoz, pár jelenet után kirúgták, ezért végül a 2 méter 20 centis Kevin Peter Hall látható a filmben. 21:00, film+

2003-ban Ang Lee filmesítette meg az amerikai képregénylegenda, a The Incredible Hulk, azaz Hulk történetét. A főhős egy genetikus (a képregényben atomfizikus), Bruce Banner, akit véletlenül gammasugárzás ért, aminek hatására a szervezetében termelődő adrenalintól hatalmas zöld izompacsirtává válik, ha valaki nagyon felhúzza. De amúgy belül jó ember. Ang Lee megváltoztatta az amerikaiaknak jól ismert, az anyatejjel magukba szívott történetet, karaktereket, így a film megbukott – ettől még azért lehet jó is. Eric Bana, Jennifer Connelly, Nick Nolte főszereplésével 21:05, TV2.

Peter Greenaway szinte minden filmje botrányt kavart, az egykori festő, ma már inkább képzőművész rendező 1982-es filmje, A rajzoló szerződése sem az a könnyen befogadható, konvencionális tömegfilm – a rendező egyik kedves korszakába, a barokkba térünk vissza, amikor egy angol nagybirtokos nemes által elhanyagolt feleség felfogad egy rajzolót, hogy készítsen tizenkét metszetet a kastélyról, és közben álljon az úrnő rendelkezésére annak minden kívánságára. Majd a nő lánya is köt egy szerződést a festővel. Társadalom, művészet, művész kapcsolatáról elmélkedik filmjével Greenaway a maga szórakoztató, ironikus és festői módján. 21:30, Duna TV.