Pünkösdre rovásírásos Újszövetség

Egyre népszerűbb a rovásírás, jön a digitális karakterkészlet. Mózes öt könyvére még várni kell.
Kapcsolódó cikkek

Nemcsak a rovásírásos helységnévtáblák szaporodnak gombamód a magyar településeken: pünkösdre a Biblia újszövetségi részének rovásírásos változatát is megjelenteti a Rovás Alapítvány – – közölte a szervezet kuratóriumának elnöke az MTI-vel.

Sipos László elmondta: a hatalmas vállalkozáshoz méltón a szent könyvet díszkötésben adja ki a szervezet, amely a különleges kötetet ezt követően a világvallások vezetőihez is eljuttatja.

A június 13-án Helsinkiben sorra kerülő Unicode konferencián az alapítvány képviselői hivatalosan is benyújtják az illetékes szakembereknek a székely-magyar rovásírás egységes, a nemzetközi szabványnak megfelelő, számítógépes karakterkészletét. Amennyiben a kezdeményezés elnyeri a döntéshozó testület támogatását, ez a lépés lehetővé teszi, hogy belátható időn belül – Sipos László szerint akár már egy év múlva – a világ valamennyi digitális kommunikációs eszközében választható nyelv legyen a rovás.

Az elnök szólt arról is: egyre népszerűbb a rovásírásos helységnévtáblák kihelyezésére a Kárpát-medencében: jelenleg már mintegy 60 tábla áll Magyarország 11 megyéjében és a határon túli területek közül elsőként az ukrajnai Beregszászon, valamint előkészítés alatt van hasonlók kihelyezése Románia, Szlovákia és Horvátország magyarlakta területein is – tette hozzá.

Arról nem érkezett jelentés, hogy a szervezet tervezi-e az Ószövetség, azon belül is a zsidóság legfontosabb szentségének, Mózes öt könyvének, a Tórának rovásírásba foglalását.