Nyári mozielőzetes

Szuperhősök és filmfolytatások nyara lesz az idei. Hollywood megint a fiatal célközönségtől várja a fellendülést.
Kapcsolódó cikkek

A stúdiók éves bevételeik negyven százalékát kasszírozzák a négyhónapos nyári moziszezon alatt. Az utóbbi három évben egyre csökkent a nézők száma, és tavaly olyan mélyre zuhant, amire 1997 óta nem volt példa. Egy szakértő szerint a mozizás alternatív útjai, az internetes lehetőségek vagy az online rendelhető filmek aggodalomra késztetik a mozisokat.

A stúdiók igyekeznek kasszasikergyanús új produkcióikat minél korábban a mozikba juttatni, hiszen a mozik 2011-ben mindössze 2,7 milliárd dollárt termeltek, ami tavalyhoz képest 18 százalékkal kevesebb.

Május 6-án egy Marvel képregény-feldolgozás, a Kenneth Branagh rendezésében készült Thor nyitja meg a szuperhősök évadát. Május 20-án jön A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken című kalandfilm is, amelyet a Másnaposok és a Kung Fu Panda folytatásai követnek május 26-án. Június 3-án jelenik meg az X-Men – Az elsők, amely előzményfilmként készült a rendkívüli képességű hősökről szóló szériához.

Nyáron két további képregényfilm lendíthet a mozik látogatottságán: a Green Lantern június közepén és az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló július vége felé.

A szezon hagyományosan kedvez a sci-fiknek is. Ezúttal a Star Trek rendezője, J.J. Abrams Super 8 című földönkívülis kalandja, valamint a Cowboyok és űrlények című, Daniel Craig és Harrison Ford főszereplésével készült sci-fi western vár a nézőkre. A Transformers: Dark of the Moon című robotos akciófilm július 1-jei bemutatóját is sok rajongó várja Amerikában. Augusztus 5-én pedig James Francóval kerül a mozikba a Rise of the Planet of the Apes című újabb epizód A majmok bolygójából.

A július közepén startoló Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. részt – amellyel minden idők leghosszabb mozisorozata ér véget – szintén a várható nagy kasszasikerek között tartják számon.

A nyári szünetben ráérő gyerekeket célozza meg a Verdák 2, A hupikék törpikék vagy a Kémkölykök negyedik részének (Spy Kids 4: All the Time in the World 3D) bemutatása.

A felnőtt, idősebb korosztálynak készült Tom Hanks rendezésében a július elsején debütáló Larry Crowne című vígjáték. A produkció főszereplőjét, egy egyetemre visszavágyó állástalan középkorút, maga Hanks alakítja Julia Roberts oldalán. A Tree of Life című Terrence Malick-dráma az ötvenes évekbe nyúl vissza: a filmben Brad Pitt és Sean Penn kerül egymással rokoni kapcsolatba. A “felnőtt program” harmadik ígéretes darabja Tate Taylor augusztusban a mozikban kerülő, The Help című filmdrámája lehet, amely a hatvanas évek déli, faji előítéletektől terhelt miliőjét idézi meg néhány nő szokatlan barátságának tükrében.