Érzéki csalódás [filmpremier]

Az életnek egy bizonyos folyásába a latin-amerikai filmek vetik magukat a leghitelesebben.
Kapcsolódó cikkek

Szeretjük a latin-amerikai filmeket, ez most már tény, hisz ebből a régióból érkeznek a legemberibb filmek az utóbbi években, melyek mintha a néhai cseh új hullámmal lennének rokonságban. Filmünk is besorolható ebbe az áramlatba, amit olyan címekkel lehet jellemezni, mint pl. a Kacsaszezon, a Viszki vagy a Mexikói képeslap.

Egy férfi egy plázában bámul kifelé az ablakon, csak foltokat lát, nemrég nyerte vissza valamennyire a látását, s most tanul nézni. A kórház, ahol megműtötték, a csőd felé rohan, ezt leépítésekkel és marketingkampánnyal próbálja meg a vezetőség elkerülni. A pláza egyik biztonsági őre kiszúrja, ahogy az egyik boltban egy jómódú asszony ellop valamit – a nő nem akar lebukni, és tan még valami mókára is nyílik lehetősége. A biztonsági őr lánytestvére a testét okolja magányáért, és mellnagyobbító műtétre készül. Pedig nem is sejti, hogy tetszik valakinek.
Mindenki elindul egy úton.

Márpedig a térség nem arról híres, hogy oly széles teret nyitna a mégoly kisszerű és szimpla álmok előtt. Az élet ezen a vidéken egyszer keményebben, egyszer tapintatosabban koppint rá az álmodozók orrára – tessék felébredni!

Hogy ebből mégis hogy lesz a végén a maga módján kedves, emberséges, szórakoztató, humoros film, az a pampák rejtélye. Mindenképpen kell hozzá az az érdeklődő odafordulás, amely amúgy a statikus, a sors erejét metaforikusan megjelenítő képeken is érződik. Figyelmes rendezés, semmi speciális effekt, semmi könnyzacskófacsaró zene, semmi sztárkultusz, egyszerűen csak érvényes, mindennapi történetek. Melyek után jobban esik az étel és az élet.

Ilusiones ópticas, színes, feliratos, chilei-francia-portugál vígjáték, 105 perc, 2009, rendező: Cristián Jiménez, forgatókönyvíró: Cristián Jiménez, Alicia Scherson, zeneszerző: Cristóbal Briceno, operatőr: Inti Briones, producer: Cyriac Auriol, Bruno Bettati, Ignacio Eyzaguirre vágó: Galut Alarcón, Isabela Monteiro de Castro

szereplők: Ivan Alvarez de Araya (Juan), Gregory Cohen (David), Eduardo Paxeco (Rafa), Paola Lattus (Manuela), Álvaro Rudolphy (Gonzalo)

Forgalmazza a Cirko Film

Hazai bemutató: november 24.