Kiderülhetnek Mussolini titkai

Akik már olvasták a naplót, azt állítják, megdöbbentő, milyen véleménnyel volt Mussolini a hozzá hű katonai vezetőkről.

A Duce naplóinak első kötete novemberben jelenik meg a Bompiani kiadó gondozásában. A naplók további négy kötetét félévenként publikálják majd.

Olaszország a második világháború óta kereste Mussolini naplóit. Több hamisítvány is előkerült, majd a tekintélyes könyvgyűjtőként ismert Marcello Dell’Utri kormánypárti szenátor 2007-ben jelentette be, hogy megtalálta Mussolini naplóit. A füzeteket állítólag annak a partizáncsoportnak az egyik tagja őrizte meg, amely 1945 áprilisában elfogta a menekülő Ducét. (A partizán egy svájci férfi volt, aki 1988-ban bekövetkezett haláláig egy kaszinóban krupiéként dolgozott.)

Az 1935 és 39 között vezetett naplókban a Duce alig húzott át szót vagy törölt ki mondatot. A szöveg a fasiszta vezér személyes benyomásait őrizte meg, és számos meglepetést tartogat. Az utolsó hónapok feljegyzései arról tanúskodnak, hogy Mussolini egészen 1939-ig tartott a háborútól, és minden eszközzel megpróbálta elhárítani.

A felfedezést az olasz történelemtudósok és a sajtó is kétkedéssel fogadta. Ugyanezt a kéziratot a kilencvenes évek elején a londoni Sotheby’s aukciósház szakértői hamisnak tartották. A Bompiani könyvkiadó mégis üzletet látott a naplók publikálásában.

„Néhány tudós hamisnak tartja, a Mussolini család szerint viszont a naplók számos olyan személyes részletet tartalmaznak, melyeket senki más nem tudott volna kitalálni” – hangsúlyozta a Bompiani igazgatója, Elisabetta Sgarbi.

Ajánlott cikk:
Kiadják Mussolini naplóit
(Múlt-kor)