63 EP-képviselő megfosztaná Magyarországot az uniós szavazati jogtól

Az uniós vezetőkhöz fordultak kérelmükkel.

Az Európai Parlament 63 képviselője követelte, hogy vonják meg Magyarország uniós szavazati jogát Orbán Viktor magyar miniszterelnök oroszországi és kínai útja után – írja a Politico az erről szóló birtokába jutott levél alapján.

A hatvanhárom képviselő Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottsági elnökéhez, Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez és Roberta Metsolához, az Európai parlament épp megválasztott elnökéhez fordultak azzal, hogy Orbán a magyar soros uniós elnökség elején

máris jelentős károkat okozott azzal, hogy kihasználta és visszaélt a tanácsi elnökség szerepével.

Magyarország július 1-jén vette át Belgiumtól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Azóta Orbán saját megfogalmazása szerint „békemisszóba” kezdett, mely során először Kijevbe, majd Moszkvába, Pekingbe, aztán Washingtonba látogatott a NATO csúcstalálkozóra, és találkozott Donald Trump amerikai elnökjelölttel is floridai birtokán. A miniszterelnök a tárgyalásokon az uniós vezetők felhatalmazása nélkül próbálta azt a látszatot kelteni, hogy akciójával az egész EU-t képviseli.

FREDERICK FLORIN / AFP

A képviselők szerint a magyar miniszterelnök az előre be nem jelentett orosz és kínai útjai során szándékosan hamis fényben tüntette fel, hogy milyen felhatalmazással rendelkezik, ezért felszólították az európai parlamentet, hogy adjon megfelelő választ erre.

Ehhez valódi tettekre van szükség, például Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére a Tanácsban, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy a puszta szóbeli elítéléseknek nincs hatása

– írták a levélben, amelyet számos ország és parlamenti frakció, köztük az Európai Néppárt, a Renew, a Baloldal és a Zöldek képviselői is aláírtak. Ez a mostani a legújabb kísérlet arra, hogy gyakorlati választ adjanak Orbán ámokfutására az általa vezetett soros elnökség idején.

Azt, hogy Orbán Viktor hogyan gáncsolta el pár nap alatt a magyar soros elnökséget, ebből a mélyelemző cikkünkből megtudhatja.

Kapcsolódó
Így gáncsolta el Orbán Viktor a magyar soros elnökséget
Sokan tartottak a magyar soros elnökségtől, de a magyar kormány nagyon készült rá. Minden jól is ment, egészen az ötödik napig, amikor a miniszterelnök magához ragadta a kezdeményezést. Sokan érezhetik magukat átverve az EU-ban és Ukrajnában, de Orbánnak jól jöhet a szerep, amit az unió vezetése jelent.
Kapcsolódó
A NATO közelebb engedte Ukrajnát, kiállt Kínával szemben, amíg Orbán tovább szervezkedett
A NATO 75. évfordulóján tartott csúcstalálkozón történelmi kihívásokkal néztek szembe a szövetség vezetői.