Komoly hatása lehet az egész világra, hogy válik az egyik leggazdagabb pár

Melinda és Bill Gates olyan összegeket adományozott el, valamint vett rá másokat elképesztő felajánlásokra, mint korábban senki. A teljes nonprofit világot megrengetheti egy olyan fordulat, amely alapesetben csak a szűk családra tartozna.

A világ leggazdagabb emberei közül ketten, Melinda és Bill Gates elválnak.

Többé nem tudunk hinni abban, hogy párként együtt tovább tudunk gyarapodni

– írták közleményükben a három közös gyermek – a 25 éves Jennifer, a 21 éves Rory és a 18 éves Phoebe – szülei. A most 65 éves Bill Gates 1975-ben alapította a Microsoftot, és már milliárdos volt 1994-ben, mikor feleségül vette a nála kilenc évvel fiatalabb Melinda (akkor még) Frenchet, akit 1987-ben ismert meg, miután a vállalatánál kezdett el dolgozni.

Nemcsak gazdagságuk miatt érdekes azonban a Microsoft társalapítójának és feleségének 27 év után történő válása, hanem mert együtt irányították az alapítványukat, amellyel átalakították a jótékonykodás világát. Annyi pénzt öltek bele, hogy közvetlen elérésük volt a világ politikai, gazdasági és nonprofit vezetőihez.

Az alapítvány napjaink legfontosabb és legbefolyásosabb filantróp szervezete a világon. A válásnak komoly következményei lehetnek az alapítványra és az egész világon elvégzett munkájára

nyilatkozta a New York Timesnak a Stanford Egyetem politikatudományi professzora, Rob Reich.

A Bill and Melinda Gates Alapítvány az eddig nagyjából mintegy 50 milliárd dolláros (15 ezer milliárd forintos) támogatásával jelentős hatással volt a világra, főként olyan területeken, mint az egészségügy, a szegénység, a klímaváltozás, a kora gyerekkori oktatás, de szerepet játszott a malária és más fertőző betegségek okozta halálozások csökkentésében is. Nagyjából 1,75 milliárd dollárt költöttek a koronavírus-járvány elleni küzdelemre, többször fel is szólaltak az ügyben, így a szokásosnál is figyelemfelkeltőbb volt a jelenlétük, nem véletlenül lett Gates személye számos összeesküvés-elmélet alapja, miszerint ő „tervezte meg a járványt”.

Kapcsolódó

Az elmúlt több mint két évtizedben a Gates Alapítvány dollármilliárdokat költött arra, hogy a fejlődő világba oltóanyagot juttasson, és együttműködjön ehhez a világ vezető gyógyszergyártóival, átalakítva a piacot. Így volt ez a koronavírus-járvány esetében is, részt vettek a pandémia elleni globális válasz kialakításában ugyanúgy, mint ahogy – korán és nagyon komoly összeggel – beszálltak a lehetséges vakcinák kifejlesztésébe, valamint a Covax létrehozásába. Ez az a kezdeményezés, amelynek a célja, hogy a világ szegény területeire is jusson a vakcinákból.

Gatesék kaptak hideget és meleget az elmúlt egy évben. Elismerést azért, mert tényleg sokat tettek érte, hogy a szegényebb régiókba is kerüljön (majd) a vakcinákból. Bírálatot pedig azért, mert azon az oldalon álltak, amely a magáncégek szellemi tulajdonjogát védte, tartotta fontosabbnak, mikor több kormány is a vakcinákhoz való nyílt hozzáférést szorgalmazta.

Az alapítvány és a házaspár sorsa szorosan összefonódott, korábbi megnyilvánulásaik szerint a házasságuk eleve a szervezet közös vezetésével erősödött meg, teljesedett ki, de a létrehozásának ötlete is onnan jött, hogy 1993-ban, röviddel az eljegyzésük után elmentek Kelet-Afrikába egy útra. Szórakozni, szafarizni vágytak, de a szegénység extrém formáival találkoztak. Ekkor találták ki, hogy a Microsoft vagyonából alapítványt gründolnak, bár ezt végül csak 2000-ben hozták tető alá.

Jeff Christensen / AFP – Bill és Melinda Gates 1999-ben

Hogyan tovább?

Alapítványuknak több mint 1600 alkalmazottja van, az utóbbi években évi átlag 5 milliárd dollárt költöttek el. A házaspár a közleményben leszögezte – ez a személyes Twittereiken jelent meg elsőként –, hogy a válásuk nem lesz hatással az alapítvány működésére.

Tovább folytatják a közös munkát az alapítvány stratégiáinak kialakítójaként és jóváhagyójaként, az alapítvány ügyeinek szószólójaként és a szervezet irányainak meghatározóiként.

Nincs okunk kétségbe vonni, hogy továbbra is az lesz a céljuk, hogy a Földön „minden ember egészséges és produktív életet éljen”, és várhatóan továbbra is az igazgatóság tagjai maradnak mindketten, valamint együtt vezetik tovább a szervezetet, mégis felmerül a kérdés: mi lesz a vagyonukkal, amit eddig nem adtak az alapítvány gazdálkodásába. A Forbes legutóbbi adatai szerint Bill Gates a világ negyedik leggazdagabb embere, 124 milliárd dolláros becsült vagyonnal. Eddig nagyjából 40 milliárd dollárt adományozott az alapítványának.

Gatesék a legnagyobb termőföld-tulajdonosok Amerikában, valamint rengeteg vállalkozásuk van a Gates személyes vagyonát kezelő Cascade Investmenten keresztül is. Részesedésük van többek között:

Természetesen több ingatlannal is rendelkeznek, köztük van egy több mint 6 ezer négyzetméteres palota, amiben van például trambulinszoba, moziterem és egy többszobás könyvtár, tele ritka dokumentumokkal és tárgyakkal.

Ted Soqui / Corbis / Getty Images – A ház 2000-ben

Az alapítványon belül sem tudják, hogy most pontosan mi következik. A többség abban bízik, hogy minden rendben lesz, aztán a stratégiák és a tervek újbóli megtárgyalásakor kiderül, hogy a válás mennyire nyomja rá a bélyegét a szervezetre, mennyire tudnak a jövőben harmonikusan együttműködni Gatesék – fogalmazott egy korábbi munkatársuk.

A vezérigazgató, Mark Suzman hétfőn egy e-mailben azt írta a munkatársaknak: a házaspár biztosította őt arról, hogy továbbra is keményen dolgoznak majd az alapítványért, akárcsak az elmúlt 20 évben.

A Bloombergnek egy válóperes ügyvéd, Monica Mazze arról beszélt, hogy még a legbékésebb válásoknál is általános, hogy azok a közös alapítványok és irodák két részre választásával végződnek, így a két félnek „több autonómiája lesz és köztük pedig kevesebb keveredés”. Hogy aztán a vagyonuk hogyan oszlik meg pontosan, az talán sose derül ki a nyilvánosság számára, főleg, ha magánszerződések mögé rejtik. Sok függ attól is, mi áll Gatesék házassági szerződésében, már ha van nekik, de állítólag nincs.

Melinda French Gates

A jövőben az várható, hogy nagyobb befolyása lesz a világban a feleségnek – mondta az Inside Philanthropy oldal alapítója, David Callahan a Timesnak. Melinda már 2015-ben indított egy saját vállalatot, a Pivotal Venturest, amely főként a nők gazdasági szerepvállalásával kapcsolatos befektetésekben vesz részt (a férjének is van egy hasonló, az alapítványon kívüli témákat támogató cége, a Gates Ventures). Ha Gatestől megkapja a Microsoft egy részét Melinda French Gates (ahogy a nevét mostantól használja), abból egy újabb alapítványt hozhat létre, vagy akár el is ajándékozhatja jótékony célokra. Callahan azt jósolja, Melinda Gates sokkal progresszívebb adományozó lesz egyedül, mint eddig volt a férjével, és önálló szereplő válhat belőle.

Ahogy nem is olyan régen egy másik válás esetében is történt. 2019-ben az Amazon alapítója, Jeff Bezos vált el MacKenzie Scott-tól, aki emiatt a világ negyedik leggazdagabb nőjévé vált – miután 36 milliárd dollárnyi Amazon-részvényhez jutott –, és a vagyon egy részét azonnal arra használta fel, hogy közvetlen támogatást juttasson különböző szervezeteknek. 2020-ban összesen 6 milliárdot, ez pedig egy adott évben az egy személy által adományozott legnagyobb összegnek számít.

Jorg Cartensen / DPA / AFP

A 36 milliárd dollár – legalábbis Gatesék mostani válásáig – magasan az eddigi legnagyobb válás után kapott összeg, a korábbi rekord 2,5 milliárd dollár volt, amikor 1999-ben Jocelyn és Alec Wildenstein szétmentek.

Ultragazdagok a világért

Ahogy az előbb említett Bezos februárban jelentette be, visszalép, és többé nem kíván az Amazon vezérigazgatója lenni, úgy tavaly Gates is bejelentette, hogy elhagyja a Microsoftot, valamint közeli barátja, Warren Buffett Berkshire Hathaway nevű konglomerátumának igazgatóságát is. Állítólag pont azért, hogy több időt tudjon tölteni a családjával, és megmenthesse a házasságát. Korábban a jótékonysági munka előtérbe kerülését említették a visszalépés okaként.

A 90 éves Buffett az a személy, aki a világon eddig a legtöbb pénzt adakozta el, milliárdokkal támogatta például a Gates Alapítványt is, és már megígérte, hogy halála után a vagyonának nagy része szintén erre az alapítványra száll. Ő és Gatesek alapították meg 2010-ben a Giving Pledge nevű programot, amely az extrém gazdagokat akarja rávenni arra, hogy jótékony célokra váljanak meg vagyonuk többségétől még életükben vagy a végrendeletükben. Ennek szinte kezdettől támogatója volt a Duty Free boltokból meggazdagodó – még életében az egész vagyonát eladakozó – Chuck Feeney, de aláírója a Facebook-alapító Mark Zuckerberg, a korábbi New York-i polgármester, Mike Bloomberg, a filmes George Lucas, de csatlakozott a válását követően MacKenzie Scott is. Összesen több mint 170-en vannak a leggazdagabbak közül, igaz, nem tartozik ebbe a csoportba a világ valóban leggazdagabb embere, Jeff Bezos.

Ennek a folyamatnak az a veszélye, hogy a gazdagok válásakor kiderülhet, vannak-e kockázatai annak, hogy a leggazdagabb emberek ellenőrzése alatt állnak a globális humanitárius ügyek.

„Gatesék válása nem csak a család életét forgatja fel. Elágazáshoz vezet az üzlet, az oktatás, a közegészségügy, a civil társadalom, a jótékonykodás világában és ezeken túl is” – nyilatkozta a Reutersnek Anand Giridharadas, a Winners Take All (A győztesek mindent visznek) című könyv szerzője.

Társadalmunk ugyanis óriási hibát követett el azzal, mikor engedte, hogy vagyonosok megvásárolják az esélyt arra, hogy kvázi kormányzati döntéseket hozzanak magánszemélyként.