A vörös lámpás negyed bezár, 5000 négyzetméteres erotikus központ lesz helyette Amszterdamban

Az ötemeletes épületben száz szoba és több sztriptízbár is lesz.
Kapcsolódó cikkek

Ötemeletes, száz szobás és több sztriptízbárral rendelkező erotikus központot építene Amszterdam a külvárosban azok után, hogy felszámolják a vörös lámpás negyedet a központban, írja a Guardian.

Az ötezer négyzetméteres épületről szóló javaslatot Femke Halsema polgármester nyújtotta be, a projekthez kereskedelmi partnereket is keresnek.

A város vezetése még januárban döntött arról, hogy jelentősen elvesznek a vörös lámpás negyed területéből, amit így már értelmetlen lenne a továbbiakban fenntartani.

Halsema akkor arról beszélt, szeretne javítani a szexmunkások életkörülményein és tisztává szeretné tenni a város történelmi központját. Ez viszont a bordélyházak működtetésével párhuzamosan nehezen menne.

A Het Parool című holland lap beszámolója szerint kilenc lehetséges helyszínt is megjelöltek, ahol az új erotikus központ létrejöhet. Hogy a szexmunkások biztonságosabban érezzék magukat, csak egy be- és kijárata lesz az épületnek. Elképzelhető, hogy belépőt fognak szedni, hogy a nézelődők be se juthassanak majd.

A polgármester tavaly a víziójáról azt mondta a Guardiannak,

ha végigsétál valaki a szűk utcákon, turisták tömegei állnak az ablakok előtt, külföldi nőket fotózva, akik sebezhetőek és kinevetik őket. Nőként nem tudom elfogadni a női nem megalázását. Ez a nők jogai ellen van és szeretnénk erősíteni a szexmunkásaink jogait.

Az új terveknek egyébként nem minden szexmunkás örül. A prostituáltak számára létrehozott alapítvány elnöke, Mariska Majoor, aki korábban maga is szexmunkás volt, a Twitteren azt írta,

a vörös lámpás negyedből sokan nem akarnak egy erotikus központba menni, meg akarják tartani az ablakaikat a területen. És így van vele sok helyi lakos is. Újra és újra a szexmunkásokat hibáztatják a vörös lámpás negyed kellemetlenségeiért, amiről nem is ők tehetnek.

Kapcsolódó
Ilyen a szex Észak-Koreában
Szexuális felvilágosítás nincs, a pornóért akár ki is végezhetnek, Kim Dzsongun pedig különösen éberen őrködik a fiatalok erkölcsei felett. Eközben állami szinten zajlik a fiatal nők prostituálása, a társadalomban pedig tombol a nemi erőszak, és a gyerekeket sem védi meg senki.