Börtönkórházba vitték a caracali rémet

A gyilkosságok sokkolták Romániát és saját családját is.

Orvosi kivizsgálásra a jilavai börtönkórházba szállították a két fiatal lány meggyilkolásával gyanúsított George Dincát – írta a Transindex. A kirendelt ügyvéd már felvette a kapcsolatot a gyanúsított egyik lányával, nagyobbik fiával és feleségével, akik megdöbbentek a történteken, „példás családapának” tartották a caracali rémként elhíresült férfit.

Többször kezelték pszichiátrián a caracali rémet
Alkoholproblémái voltak és viselkedészavarban is szenvedett. 

Közben a Főtér.ro azt írja, hogy a hidegvérű sorozatgyilkos tavaly is átesett egy pszichológiai vizsgálaton, a szakemberek azonban  jogosítványa megújításakor kedvező szakvéleményt adtak róla.

Pszichológiai segítségre szorultak viszont Dobrosloveni lakói. A 15 éves lány szülőfalujába Bukarestből ment pszichológuscsapat, hogy segítsen feldolgozni a tragédiát. A polgármester azt is közölte, a helyi iskola előtti parkban mellszobrot állítanak a lány emlékére.

MTI/EPA/Robert Ghement

 

Romániában hatalmas felháborodást okozott, miután kiderült, a  15 éves lány hiába hívta háromszor a 112-es segélyhívót elrablója telefonjáról, a hatóságok nem tudták megmenteni az életét.

Mindenki egymásra mutogat

A Maszol.ro szerint a caracali gyilkosság még inkább elmélyítette a szakadékot a politikai szekértáborok között. A tragédia miatt összehívták Legfelsőbb Védelmi Tanácsot, amelynek ülése után  Klaus Johannis államfő ismét a kormányt bírálta.  

Ez a dráma megmutatta, hova jut az állam az intézményeivel együtt akkor, amikor az első helyre a bűnözők megmentése és védelme kerül, és amikor a politikai döntéshozók legfontosabb gondja a börtönkapuk megnyitása.

Az elnök már korábban is összefüggésbe hozta a gyilkosságot az igazságügyi törvények és a büntetőtörvénykönyvek módosításával, amivel az ügyészség képviselői is egyetértettek. Egyikük a Brassói Törvényszék mellett működő ügyészség vezető ügyésze, Claudiu Sandu azt mondta, négy-öt éve a rendőrök nem hezitáltak volna, hanem gondokodás nélkül rátörik az ajtót egy bűnözőre, ha ezzel emberéletet mentenek.

A bírák ugyanakkor kiálltak a törvénymódosítások mellett, szerintük a bírálók próbálnak kihasználni egy kritikus helyzetet a román társadalmat sújtó megosztottság elmélyítésére. A bírák nem értik, miért hivatkoznak a caracali nyomozásban érintettek a jogi hiányosságokra, amikor ők nem alkalmazták a törvényt.

Az Igazságszolgáltatási Tanácsban a civileket képviselő Victor Alistar maga is tételesen cáfolta az ügyészek és a rendőrök több állítását. Szerinte nem használták ki a rendelkezésükre álló műszaki eszközöket, hogy mielőbb lokalizálják a segítségre váró kislányt, mikor pedig nagy sokára azonosították a helyszínt, órákat vártak a kapu előtt, noha a hatályos törvények lehetővé teszik a behatolást bárhova, ha veszélyben van valakinek az élete vagy testi épsége.

Mulasztások sorozata segítette a caracali rémet
18 óra, 53 perc, 35 másodperc – ennyin múlott a 15 éves lány élete.

Kiemelt kép: Rendőrök kísérik George Dincát július 27-én. MTI/AP/Bogdan Danescu