3 év börtönre ítélték Trump ügyvédjét

Rácsok mögé került.
Kapcsolódó cikkek

Egy amerikai bíróság 36 hónapig tartó tartó börtönbüntetéssel sújtotta Donald Trump amerikai elnök egykori személyes ügyvédjét. Michael Cohen korábban bűnösnek vallotta magát a kampányfinanszírozási törvények megsértésében, valamint többszörös adócsalásban, és banki csalásban.

Ezt akkor követte el, amikor a 2016-os elnökválasztás hajrájában lefizetett két nőt, egy pornószínésznőt és egy Playboy-modellt, hogy ne számoljanak be arról, Trump megcsalta velük feleségét.

Börtönbe küldenék Trump volt ügyvédjét
Hiába együttműködő, a szövetségi ügyész börtönt kér Michael Cohenra

Emellett két hónapig tartó börtönbüntetéssel sújtották azért, mert hazudott a kongresszusnak. Ezt szintén beismerte. 

A szövetségi ügyészek szerint Cohen az akkor már elnökjelölt Trump tudtával, irányításával és utasítására hajtott végre a törvénytelennek számító hallgatási pénzek kifizetését. Azaz maga az elnök is törvénysértést követett el.

Ezzel kapcsolatban Neal Katyal, az Egyesült Államok kormányának egykori ügyvédje (solicitor general) Twitter-oldalán megjegyezte:

Ez rossz hír Trump számára. A legtöbb helyen a főnök utasítására bűncselekményeket végrehajtó beosztottak kisebb büntetést kapnak, mint a főnök.

Persze kérdés, hogy a republikánus képviselőket és szenátorokat mennyire érdekli, hogy az elnök bűncselekményt elkövetve megszegte a kampányfinanszírozási törvényt, és megindítják-e ellene a közjogi felelősségre vonást, az impeachmentet.

A republikánusokat nem érdekli, ha az elnök bűncselekményt követ el
Szövetségi ügyészek szerint Trump az amerikai demokráciát veszélyeztető bűncselekményt követett el.

Kiemelt képen Michael Cohen, Trump ügyvédje. Fotó: AFP PHOTO / Bryan R. Smith