A demokraták felháborodtak Trump Magyarországgal szembeni politikája miatt

Kérdőre vonták a kormányt, miért vonták vissza a magyar független vidéki sajtó támogatására kiírt 700 ezer dolláros pályázatot.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai Kongresszus 22 demokrata tagja fejezte ki aggodalmát Donald Trumpnak az Amerikai Egyesült Államok Magyarországgal szembeni politikája miatt, és amiért visszavonták a magyar független vidéki sajtó támogatására kiírt 700 ezer dolláros pályázatot, írja a Politico.

Marcy Kaptur, a kongresszusi magyar kaukusz társelnöke a levélben felszólítja az amerikai Külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárát, Wess Mitchellt, hogy tisztázza a helyzetet.

Kiemelték, hogy Magyarországon a független sajtó egyre inkább visszaszorul, a kormány pedig közpénzből támogat bizonyos médiumokat csakúgy, mint az oroszok a Russia Today vagy a Sputnik című lapokat. Emlékeztettek rá, hogy az Európai Parlament a közelmúltban fogadta el zz Unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértéséről szóló Sargentini-jelentést.

Mitchell a lap megkeresésére nem akart kommentárt fűzni a levélhez, az amerikai magyar nagykövetség pedig nem is reagált a kérdéseikre.

A Politico cikkében megjegyzi, hogy az amerikai Külügyminisztérium sokáig kritikus hangot ütött meg a demokrácia hanyatlása és a független sajtó elnyomása miatt Magyarországon és a régióban, Mitchell nem különösen foglalkozik a témával, David Cornstein magyarországi nagykövet pedig augusztusban arról beszélt, nem lát kivetnivalót a sajtószabadsággal kapcsolatban hazánkban.

Kiemelt kép: Alexey Vitvitsky/Sputnik/AFP