Donald Trump elnöksége „teljes idegösszeomlás”

Ezt állítja új könyvében Bob Woodward, aki sokat tett Richard Nixon bukásáért is.

A The Washington Post publicistájának könyve most jelent meg az elnökről és környezetéről. Bob Woodward volt a Richard Nixon elnök bukásához vezető Watergate-botrány egyik kirobbantója. A Fear: Trump in the White House (Félelem: Trump a Fehér Házban) című könyvből kiderül, hogy emberei lenézik az elnököt.

A kötet olyan kijelentéseket, anekdotákat idéz, amelyek a lehető legkedvezőtlenebb képet festik Trumpról és környezetéről, illetve a washingtoni politikai elitről. 

A könyv egyik legsúlyosabb állítása szerint Donald Trump azt akarta, hogy a tavaly áprilisban Szíriában elkövetett vegyi támadás után gyilkolják meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt. James Mattis védelmi miniszter ezt egyszerűen figyelmen kívül hagyta, az elnöknek állítólag azt mondta, majd megoldja a dolgot, és korlátozott csapásmérést rendelt el szíriai vegyifegyver-raktárak ellen.

A kormányzat tagjai egyébként – az ország érdekében – nem egyszer figyelmen kívül hagyják az elnök elvárásait.

Gary Cohn volt gazdasági tanácsadó Trump íróasztaláról iratokat lopott el, nehogy az elnök aláírja. Cohn – és a kabinet titkára, Rob Porter – az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalását akarta megakadályozni, sikertelenül. Ezt Woodward „adminisztratív államcsínynek” nevezi.

A The Washington Post publicistája számtalan, állítása szerint a kormányzat jelenlegi és volt tagjaitól származó kijelentést idéz. James Mattisnek tulajdonítja a kijelentést, hogy Trump

egy ötödikes-hatodikos gyerek értelmi szintjén áll.

John Kelly kabinetfőnök állítólag azt mondta, Trump egy „idióta”, a Fehér Ház élete legrosszabb munkahelye.

Trump nem tudta kiszínezni az amerikai zászlót, egy csapat kisgyerek igen
A feladat kifogott az Egyesült Államok elnökén.

Donald Trump kedden a konzervatív Heritage Alapítvány The Daily Caller című portáljának azt mondta:

az egész csak kitaláció.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerint a könyv nem áll másból, mint

többségében volt alkalmazottak kitalált történeteiből.

A The Washington Post – számítva a Fehér Ház és személyesen az elnök reakcióira – honlapján nyilvánosságra hozta annak a beszélgetésnek a leiratát, amelyet Trump a szerzővel folytatott augusztusban, amikor a könyv még csak kéziratban volt elérhető.

A mintegy 11 percig tartó beszélgetést Trump kezdeményezte és azt mondta, munkatársai nem tudatták, hogy Woodward korábban  interjút kért, bár Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátortól tudott a készülő könyvről és az interjúkérelemről.

A beszélgetés elején Trump ugyan közölte, hogy mindig korrektnek tartotta Woodward munkáját, de a végén azzal zárta mondandóját, hogy ez a könyve pontatlan lesz.

Soha nem mondtak ilyet

Kedd este John Kelly kabinetfőnök közleményben cáfolta, hogy bármikor is kritikát fogalmazott volna meg az elnökről és James Mattis védelmi miniszter is visszautasította a könyv állításait.

A Woodward-könyvben nekem tulajdonított szemtelen szavakat az elnökről soha nem mondtam és a jelenlétemben soha nem is hangoztak el

– írta a tárcavezető. Kommünikét adott ki Rob Manning ezredes, a Pentagon szóvivője is, aki szerint Woodward soha nem vitatta meg és nem ellenőrizte a könyvben szereplő idézeteket a miniszterrel vagy bárki mással a védelmi minisztériumban.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete New Yorkban határozottan visszautasította, hogy Donald Trump valaha is Aszad elnök meggyilkolását tervezte volna. Újságíróknak azt mondta: rendszeresen részt vett a szíriai vegyifegyver-támadások utáni egyeztetéseken, de – mint fogalmazott –

soha, egyetlen alkalommal sem hallottam, hogy az elnök felvetette volna Aszad meggyilkolását.

Trump további csapásokkal fenyegette meg Szíriát
Habozás nélkül újra lövetni fog.

(mti)

Kiemelt kép: Europress/AFP/Mandel Ngan