Washington Post: Orbán offenzívát indított Európa ellen

Az amerikai lap szerint sok hasonlóság van Orbán és Trump között.
Kapcsolódó cikkek

Terjedelmes elemzést közölt csütörtökön Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéből kiindulva az amerikai Washington Post. 

A cikk szerzője szerint a miniszterelnök elismételte tavaly megfogalmazott tételmondatát, amelyben lenézően beszél az európai liberalizmusról és a kontinens keresztény identitását magasztalta. A különbség az, hogy míg egy évvel ezelőtt ez csak nacionalista retorikának tűnt, ma már sokkal inkább egy erőt képvisel.

A lap emlékeztet, Orbán nyomatékosan meghúzta a határvonalat a fogalmak között:

mondjuk ki nyugodtan, hogy a kereszténydemokrácia nem liberális. A liberális demokrácia az liberális, a kereszténydemokrácia per definitionem nem liberális, ha úgy tetszik, illiberális.

Orbán már nem éri be egy új rendszerrel, új korszakot akar
Tetszik neki a kultúrharc, Nyugat-Európában pedig szerinte megszűnt a demokrácia – derült ki a miniszterelnök tusványosi beszédéből.

A cikkben arról írnak, hogy a miniszterelnök ugyanazt a célt tűzte ki maga elé, mint Stephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt főtanácsadója, aki a közelmúltban felszólalt a nacionalisták kontinensen belüli szerepének növelése érdekében. Bannon korábban többször is Trump európai hasonmásának nevezte Orbánt, mondván a menekültellenes és ultranacionalista politikája olyan, mint Trump Trump előtt.

A Washington Post szerint a hasonlóság nyilvánvaló.

Orbán kerítést épített az ország déli határán, hogy kívül tartsa a szíriai és más országokból származó migránsokat. Mint Trump, ő is a demokratikus értékek fölé emeli a nacionalizmust. Ő és szövetségesei a kritikus médiaközvetítéseket fake news-nak tekintik, és folyamatosan a globális elit ellen intéznek támadásokat, amelyek gyakran antiszemita jellegűek

– írták.

Megjegyezték, Trumppal ellentétben Orbánnak több sikere volt az illiberális törekvéseiben és példaként említik a civil törvényt, amit kegyetlen iróniával a menekültek világnapján fogadtak el.

Az elemzésben szót ejtenek a Hír TV visszavételéről, ami nem egy ismeretlen jelenség azok számára, akik figyelemmel követik, hogyan szilárdítja meg hatalmát Recep Tayyip Erdogan török elnök és miként ásta alá a független médiát az utóbbi évtizedben.

MTI Fotó: Veres Nándor

Ivan Krastev bolgár politikafilozófus gondolatait idézve leírták, bár Orbán egy kis országot kormányoz, az általa képviselt mozgalom globális jelentőségű.

A nyugati populistákkal szemben Orbán nem törekszik az Európai Unió feloszlatására, hiszen a magyar gazdaság a brüsszeli pénzeknek köszönhetően kezdett virágozni.

Leonid Bershidsky, a Bloomberg szakírója úgy látja, a miniszterelnök jól pozicionálta magát az európai jobbközépen belül, hiszen a Fidesz még mindig tagja annak az Európai Néppártnak (EPP), ami Angela Merkel német kancellár pártját is a soraiban tudja.

A Washington Post emlékeztetett, hogy bár szó volt róla, hogy a Fideszt kizárják a pártcsaládból, Orbán még mindig kényelmes helyzetben van. Mint azt Manfred Weber, az EPP elnöke mondta a Politicónak adott interjújában múlt hónapban,

jobb, ha bent tartjuk őket, mert így közvetlenül tudunk velük beszélni.

Ezzel egy időben Orbán nézeteit istenítik Európa jobboldali pártjai. Bershidsky úgy véli, amikor a miniszterelnök az EU liberális elitje ellen szólal fel, akkor azt a jobboldaliak nevében teszi. Ha pedig Európa ilyen irányban megy tovább, akkor érdemes meghallgatni Orbán beszédeit és kiemelt figyelemmel követni a párt szereplését a 2019-es EP-választásokon.

A realista Orbán saját valóságot teremt
Orbán Viktor eddig kifejezetten jó következményeket vont le a világ változásaiból a jövő politikájára. Most viszont megváltozni látszik a bismarcki realizmus, mert úgy tűnik, Orbán kezdi elhinni a saját tényeit.