Argentin tengeralattjáró: új idővonalat közöltek

A kapitány 10 órával az óceánban észlelt robbanásszerű hangot megelőzően jelzett rövidzárlatot az egyik akkumulátorban.
Kapcsolódó cikkek

Az argentin hadsereg az eddigi legrészletesebb idővonalat közölte az ARA San Juan tengeralattjáró eltűnése előtti órákról. Ebből kiderül, hogy a hajó 10 órával az óceánban észlelt robbanásszerű hangot megelőzően jelzett rövidzárlatot az egyik akkumulátorban, írja a CNN.

November 15., 0 óra 30 perc: A tengeralattjáró kapitánya műholdas kapcsolatba lépett a szárazföldi irányítókkal, és közölte velük, hogy tengervíz került a hajó levegőztető rendszerébe. Elmondta továbbá, hogy a víz rövidzárlatot okozott a hajó orrában lévő akkumulátorokban, emiatt tűz vagy füst keletkezett. Tájékoztatott, hogy a tüzet eloltották, a rövidzárlatos rendszert pedig elszigetelték. Jelezte, hogy száraz akkumulátorokkal folytatják az útjukat.

6 óra: A kapitány leírta és elektronikus úton is megküldte a bázisnak a hibabejelentést a protokoll szerint.

7 óra 30 perc: A kapitány megint felhívta a szárazföldi irányítókat, ezúttal arról beszélt, hogy a tengeralattjáró víz alatt van és a tervek szerint halad előre bármilyen probléma nélkül.

10 óra 31 perc: Robbanásszerű hangot észleltek az Atlanti-óceánban a tengeralattjáró utolsó ismert tartózkodási helye környékén.

Az argentin haditengerészet tájékoztatása szerint a robbanásszerű hangról egészen múlt hétig nem tudtak, ugyanis csak ekkor tájékoztatta őket a jelenségről az Amerikai Egyesült Államok és egy nemzetközi szervezet.

A szóvivő szerint nincs rá bizonyíték, hogy támadás történt volna, ahogy arról sem, hogy egyáltalán mi okozhatta a zajt.

A hajó fedélzetén 44 fő tartózkodott, és gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy még életben vannak. Hogy miért, arról itt írtunk korábban:

Eltűnt argentin tengeralattjáró: élet-halál harc az idővel
Rutimunkára indult, hat napja nincs hír az ARA San Juan legénységéről. Pár napon belül elfogyhat az oxigén a fedélzeten és a hajótest sem bírja sokáig a mélytengeri nyomást. Az idő a mentőcsapatok ellen dolgozik.

Kiemelt kép: Europress/AFP/ Eitan Abramovics