Egyre rejtélyesebb az esküvőről eltűnt 9 éves kislány ügye

Augusztus 27-re virradó éjjel nyomtalanul tűnt el édesanyja unokatestvérének esküvőjén a 9 éves Maelys de Araujo a francia alpoki Pont-de-Beauvoisin községházában. Gyanúsított már van, de mindenre tud magyarázatot adni, még ha nem is túl meggyőzően.
Kapcsolódó cikkek

A lány hajnali 3 óra körül vált köddé, a DJ pedig azonnal a vendégek segítségét kérte a gyermek előkerítésében. Megközelítőleg egy órán át kereste őt a násznép az épületben és annak környékén, majd a szülők értesítették a rendőrséget az esetről.

Több száz egyenruhás és hat nyomkövető kutya kutatott utána a sűrű erdőben reggelig, a Guiers folyóba búvárok ereszkedtek le, a hegyoldalon található üregeket pedig kiképzett barlangászok nézték át, mindhiába. A rákövetkező napokban drónnal térképezték fel a területet, és kiterjesztették a keresést. Mostanra minden útvonalat duplán átfésültek, és egyre távolodnak az esküvő helyszínétől.

Maelys 130 centiméter magas, 28 kilogramm, haja és szeme egyaránt mogyoróbarna. Eltűnésekor fehér ruhát viselt.

A rendőrség hatalmas hangsúlyt fektetett az első napokban a gyanúsítottak felkutatására. Kihallgatták mind a 180 esküvői meghívottat, és kielemezték a rendezvényen készült összes videót. Szintén kikérdeztek további 70 embert, akik a lány eltűnésének idején két másik, néhány száz méterre megtartott bulin vettek részt egy plébániatemplomban, illetve egy bárban.

Augusztus 28-án hétfőn a kerületi ügyészség arról tájékoztatott, hogy Maelys eltűnésével kapcsolatban a baleseti és bűnügyi szálat sem zárhatják ki a nyomozás jelenlegi állása szerint. Egy nyomozó ugyanakkor a Le Parisiennek azt nyilatkozta, ha baleset érte volna a gyermeket, egy nap alatt rátaláltak volna, mert nem juthatott messzire.

Gyanús jelek

A kislány elrablásáról szóló elméletet erősítette meg, hogy az egyik nyomkövető kutya a községháza parkolójában elveszítette a gyermek játékáról vett szagmintát, ami arra utal, hogy autóval vihették el őt.

A rendőrség múlt héten két embert is őrizetbe vett, de bizonyítékok hiányában mindketten szabadon távozhattak a következő napokban.

A fordulat hétfőn érkezett, amikor egyiküket újból elfogták és előzetes letartóztatásba helyezték, miután autója műszerfalán megtalálták a gyermek DNS-mintáját. Emberrablással és egy 15 éven aluli személy önkényes fogva tartásával gyanúsítják.

A férfi beismerte, hogy a lány járt az autójában az esküvő éjszakáján, de tagadja bűnösségét. Vallomása szerint Maelys egy másik kisfiúval mászott be a jármű hátsó ülésére, és a kutyáit keresték a csomagtartóban. Az autóban nem volt állat, de Maelys saját szemével szeretett volna erről meggyőződni.

A gyanúsított azt állítja, azért ment ki az éjszaka kellős közepén a parkolóba, mert leöntötte a nadrágját borral, és átöltözött, de csak rövid ideig volt kint. Az alibi viszont nem állt meg, mert a foltos ruhadarabot nem találják a rendőrök. A férfi azzal védekezik, hogy kidobta a nadrágot.

Korábban azt pletykálták, hogy a férfi jóban volt a lány édesapjával, ezért közelebbről ismerhette a kicsit, ugyanakkor a család keddi közleménye szerint semmilyen kapcsolat nem volt köztük, a gyanúsított a férj haverjaként volt jelen az esküvőn.

További kételyeket vetett fel a nyomozókban, hogy az illető az esküvő másnapján lemosatta a kocsiját, amit a napokban el is akart adni. A hatóság emberei megkeresték a vevőt, aki igazolta, hogy már korábban megegyeztek az üzletről.

Ellentmondásos kijelentéseket tett azzal kapcsolatban is, hogy térdén és karján vágások láthatók. Mint ügyvédjén keresztül megüzente, a sebeket kertészkedés közben, a málnásban szerezte. Csakhogy ezzel szemben az anyja arról beszélt a kihallgatásán, hogy fia sosem kertészkedett.

Az is érdekes, hogy a rejtélyes estén mindvégig ki volt kapcsolva a férfi telefonja.

Ki a gyanúsított?

A France Soir információi szerint a lány feltételezett elrablója a 34 éves Nordahl L., akinek korábban kábítószer-ügyekben volt dolga a hatóságokkal, 2009-ben pedig egy étterem felgyújtásáért két társával egyéves letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A férfi szüleivel él az esküvő helyszínéül szolgáló Pont-de-Beauvoisin melletti Domessin településén. Jelenleg betegszabadságon van munkahelyén, mert nagyon fáj a háta. A Le Parisien úgy tudja, hogy érettségi előtt otthagyta az iskolát, majd a haditengerészetnél helyezkedett el kutyakiképzőként. Gyakorlott harcművész és kedveli az ökölvívást is. Kutyái a mindenei, 2010-ben rövid ideig tenyésztette is őket, de nem ment az üzlet.

Bár sok minden szól a gyanúsított ellen, egyetlen kérdéssel sem tudták zavarba hozni, mindenre tudott magyarázatot adni, még ha nem is feltétlenül meggyőzően.

Miután múlt héten szabadon engedték a rendőrök, Nordahl L. azt mondta az édesanyjának, ha bűnös lenne, mindent megtett volna, hogy mentse a bőrét.

Nem egy szörnyet neveltem fel. Sosem tett volna semmi rosszat senkivel, pláne nem egy gyermekkel. Az egyik unokatestvérének ő a keresztapja, és van egy unokaöccse, akivel szeretik egymást

– nyilatkozott az anya.

Fiútestvére szintén kiállt a férfi mellett. Szerinte fivére ártatlan, és ahogy halad előre az ügy, annál kevésbé érti a történteket.

Száz százalék biztos vagyok benne, hogy a testvérem ártatatlan. Ismerem őt, és tudom, hogy képtelen lenne ilyesmire. Megtalálták a bűnbakot, és bezárták. Börtön, ennyi

– fogalmazott kissé ingerülten az Europe 1 megkeresésére.

Házkutatás

Kedden délelőtt rendőrök és nyomozók hada érkezett a család birtokára, hogy házkutatást tartsanak.

Az LCI információi szerint nagy erőkkel keresték azt a nadrágot, amit a férfi állítólag leöntött borral, majd eldobott az esküvő éjszakáján. 

A Le Parisien arról írt, hogy a helyszínre vezényeltek egy kotrórakodót is, amellyel átvizsgálhatják a házhoz tartozó földterületet.

Mindeközben a házban és a kertben luminollal kutattak vérnyomok után. A speciális kémiai vegyület segítségével akkor is felfedezhetők a vérfoltok, ha az anyagot – adott esetben ruhadarabot – egyszer már kimosták.

A rendőrök a teljes utcát lezárták, a házkutatásra pedig magukkal vitték a férfit és az anyját is.

A szakemberek éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy térben és időben a legpontosabban rekonstruálják a férfi útját az autóig, és onnan vissza a községházáig. Ha ez sikerül, két dolog történhet: vádat emelnek ellene, vagy szabadon engedik.