Alabamai bíró: értelmetlen a tanár-diák szex teljes tilalma

Egy 44 éves tanárnő ellen indított ügyben döntött, aki lefeküdt egy 17 és egy 18 éves diákkal.
Kapcsolódó cikkek

Egy amerikai bíró szerint alkotmányossági aggályokat vet fel az a törvény, ami teljesen tiltja a tanárok és a 16 évesnél idősebb diákok közötti szexuális kapcsolatot – jelentette a helyi sajtó. Az alabamai Glenn Thompson erre hivatkozva ejtette a vádakat egy 44 éves tanárnő és egy 27 éves tanár ellen, akiknek középiskolás diákokkal folytatott szexuális viszony vádjával kellett bíróság elé állniuk.

A 44 éves Carrie Wittet tavaly márciusban tartoztatták le, és indítottak eljárást ellene. A vád szerint lefeküdt egy diákkal, aki 17 éves volt a kapcsolatuk kezdetén, valamint egy 18 éves fiú diákkal. Mindketten abba a gimnáziumba jártak, ahol ő tanított.

A 27 éves David Solomont szintén 2016 márciusában tartóztatták le, mert lefeküdt egy 17 éves diáklánnyal. A helyettesítő tanárként dolgozó férfi az iskolában ismerkedett meg a lánnyal, akivel azután a Facebookon tartotta a kapcsolatot.

Glenn Thompson bíró mindként ügyet a bűnösség megállapítása nélkül ejtette. Az állam így új eljárást tud indítani a két vádlott ellen. Az államot képviselő megyei ügyész közölte, hogy fellebbeznek a döntés ellen, de azt az állam igazságügyi miniszterének hivatala fogja intézni, az alkotmányossági aggályok miatt.

Letartóztattak egy három diákjával is szexelő fiatal tanárnőt
A 25 éves amerikai matektanárt már ki is rúgta iskolája, ami jelentette az eseteket a hatóságoknak.

A bíró érvelése szerint túlságosan tág a törvény, ami tiltja a tanárok és a diákok közötti szexuális kapcsolatot. A jogszabály értelmében egy tanár még akkor sem feküdhet le egy diákkal, ha a fiatal már elérte a beleegyezési korhatárt (ami Alabamában 16 év), és beleegyezését adja. A törvény ugyanis abból indul ki, hogy a tanárnak hatalma van a diák felett, és a tanuló emiatt nem tud önálló döntést hozni.

Witt ügyvédje egy áprilisi meghallgatáson azzal érvelt, hogy a tanárnőnek nem volt közvetlen hatalma az iskolában a két diák felett. Robert Tuten a bíróságon kijelentette: a jogszabály annyira tág, hogy egy iskola gondnoka nem feküdhet le egy másik iskolába járó, és 16. életévét betöltött tanulóval sem.

Szexuális támadással vádolják a diákjával szexelő tanárnőt
A középiskolában tanító 27 éves amerikai nő az autójában létesített szexuális kapcsolatot a fiúval.

A bíró a múlt hét csütörtökön hozott ítéletében aggályosnak találta, hogy a törvény elveszi a jogi lehetőséget a tanároktól, hogy bizonyítsák: szexuális partnerük önként és törvényesen beleegyezését adta a kapcsolatba. A törvény értelmében akár 20 évig tartó börtönbüntetéssel is sújthatók a bűnösnek nyilvánított tanárok, akik nevét kötelezően regisztrálni kell a pedofil ragadozók kiszűrésére létrehozott szexuális bűnözők listájára.

A bíró szerint ilyen ügyekben az ügyészeknek bizonyítaniuk kéne, hogy a tanár a pozícióját kihasználva kényszerítette szexuális együttlétre a diákot. Ugyanis szerinte egyértelmű, hogy nem minden diák és tanár esetében áll fent az alá- és fölérendeltségi viszony.

Mosolyogva pózolt letartóztatásakor a diákját megrontó tanárnő
Az anatómiát oktató texasi nőnek egy 17 éves fiúval volt szexuális kapcsolata.

Ugyanakkor a bíró az ítéletében felhívta a figyelmet arra, hogy bár alkotmányossági okokból ejtette a vádlottak ellen indított pert, azzal nem döntött bűnösségükről vagy ártatlanságukról. És egyben arra figyelmeztette a hasonló helyzetbe lévő embereket, hogy ne vessék bele magukat a büntetlenség tudatában olyan cselekedetekbe, amik könnyen lehet, hogy bűncselekménynek számítanak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:Thinkstock)