Brutál hidegháború jöhet, ha az USA beleáll az orosz szankciókba

John McCainék közölték, egy rakat amerikai szenátor támogatja mindkét nagy pártból, hogy nagyot koppintsanak a demokráciapusztító Putyin körmére. Lesz ebből zűr, az oroszok már fenyegetnek.
Kapcsolódó cikkek

Három prominens amerikai szenátor figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lehetnek annak, hogy beavatkozott az amerikai elnökválasztásba hekkelésekkel – írja a BBC News. A szenátorok állítják, pártokon átívelő egyezség van erről az USA-ban, legalább 99-en mögötte állnak.

Mindez azért érdekes, mert a republikánus hátszéllel megválasztott Donald Trump tagadja az orosz beavatkozást.

A republikánus John McCain és Lindsey Graham, valamint a demokrata Amy Klobuchar épp a balti államokban turnéznak, ekkor jelentették be a fentieket. Graham külön elmondta a BBC-nek, hogy a tervezett szankciók Putyin személyesen is érintik majd. Hozzátette azt, ami itt Közép-Kelet-Európában ismerős lehet:

Oroszország megpróbálja derékba törni a demokráciákat a világon. Itt az ideje, hogy Oroszország megértse: ami sok, az sok.

Mindenesetre Barack Obama amerikai elnök is fenyegetett már megtorló intézkedésekkel, amiket épp csütörtökön jelenthet be. Ebben gazdasági szankciók és a diplomáciai kapcsolatokban beálló változások is lehetnek. Az orosz válasz se maradt el, Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette:

Ha Washington valóban megteszi ezeket az ellenséges lépéseket, azokra válaszolni fogunk. Minden akció az orosz diplomáciai missziók ellen az USA-ban azonnal visszahat az Oroszországban lévő amerikai diplomatákra.

December elején a CIA tisztviselői már közölték, hogy az oroszok valószínűleg belenyúlhattak az amerikai választási rendszerbe. Trump csapata akkor azzal válaszolt – érthetően, hisz a győzelmét kérdőjelezték meg -, hogy ugyanazok az emberek terjesztik ezt a pletykát, akik annak idején azt a hamis látszatot keltették, hogy Szaddam Husszein iraki diktátornak vegyi fegyvere van.