Holttá nyilváníthatják Raoul Wallenberget

Hetven éve tűnt el a sztálini börtönök homályában a zsidómentő svéd diplomata, akinek tetemes vagyona volt. Most ennek kezelője kéri, hogy nyilvánítsák már halottá őt.
Kapcsolódó cikkek

Mintegy 70 évvel Raoul Wallenberg svéd diplomata eltűnése után hivatalosan is holttá nyilvánítanák őt – közölte kedden a Svenska Dagbladet stockholmi újság.

Az 1912. augusztus 4-én született Wallenberg 1944-ben a budapesti svéd nagykövetség titkáraként több ezer, egyes források szerint 20 ezer ember életét mentette meg azzal, hogy svéd okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, a szovjet hatóságok szerint 1947-ben börtönben halt meg, de egyes források tudni vélik, hogy még évekkel később is fogolyként élt.

A diplomata vagyonának kezelője a SEB svéd banknál azt kérvényezte a hatóságoktól, hogy Wallenberget hivatalosan is nyilvánítsák halottnak. A skandináv adóhivatal igazgatója a Svenska Dagbladetnek elmondta: szerinte ősszel születik döntés a diplomata halottá nyilvánításáról.

Wallenberg Svédország leggazdagabb és legbefolyásosabb nagytőkés dinasztiájához tartozott. A zsidók mentésében vállalt szerepéért az Egyesült Államok díszpolgárságával is kitüntették – írja az MTI.