5 ok, amiért Varufakisz a görög Bajnai Gordon

A görög pénzügyminiszter a népszavazás után távozott, de ettől függetlenül – vagy éppen ezért – több hasonlóságot is felfedeztünk közte és a korábbi magyar miniszterelnök között.
Kapcsolódó cikkek

Varufakisz 2004 és 2006 között Jórgosz Papandréu későbbi görög miniszterelnök gazdasági tanácsadója volt, Bajnai először Gyurcsány felkérésére lett a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos, később Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetője, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium első embere, majd Gyurcsány után miniszterelnök.

Közben meg nem is.

A görög politikus erről azt mondta, végig kemény akart lenni a hitelezőkkel szemben, de “nem volt valódi vita, nem látszottak a bosszúság jelei sem, inkább olyan volt, mintha senki sem szólt volna egy szót sem” – mondta.

Bajnai a kormányzása alatt végig kapcsolatban állt a hitelezőkkel, 2009. május 16-án Kiss László, a Magyar Hírlap újságírója úgy fogalmazott: “Bajnai Gordon, aki Gyurcsányt váltotta, nem válságot kezel, hanem az IMF programját hajtja végre.”

Ezt nem kell ecsetelni, de itt van annyi különbség, hogy míg Bajnai megszorítani akart, addig Varufakisz pont ellenkezőleg.

Bajnai már az elején kijelentette, hogy egy évre jön, görög kollégája pedig a népszavazás után távozott. Végül Bajnai a megmentő szerepében tetszelegve próbált visszatérni, és sokan Varufakisztól is valami hasonlót várnak a jövőben.