Franciák követték el az Iszlám Állam legutóbbi kivégzését

Eljárást indított a párizsi ügyészség az Iszlám Állam terrorszervezet által végrehajtott legutóbbi kivégzéssel kapcsolatban, miután azt feltételezhetően francia állampolgárok követték el.
Kapcsolódó cikkek

A terroristák által kedden az internetre feltöltött több mint tízperces felvételen egy földön térdeplő, narancsszínű kezeslábast viselő férfit egy gyerek lőtt tarkón. Egy idősebb dzsihadista a kivégzést megelőzően Mohamed Szaíd Iszmáil Muszallam néven mutatta be a foglyot, aki szerintük a Moszadnak, az izraeli titkosszolgálatnak kémkedett. A franciául beszélő dzsihádista felidézte a közelmúltban Franciaországban zsidók ellen végrehajtott támadásokat, majd izraeli célpontok elleni támadásokat helyezett kilátásba, és kijelentette, hogy a dzsihádisták meg fogják hódítani Jeruzsálemet.

Szakértők szerint a felvételen Sabri Essid látható, aki a 2012-es dél-franciaországi merényletek elkövetőjének, Mohamed Merahnak a mostohatestvére. Az algériai-francia kettős állampolgárságú Merah három évvel ezelőtt hét embert – három katonát és négy zsidót, köztük három gyermeket –  lőtt le Toulouse és Montauban városában. A magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának mondó iszlamista  a kivezényelt kommandósok elől lakásában barikádozta el magát, s életét vesztette a tűzharcban.   

A 31 éves Sabri Essid apja és Mohamed Merah anyja együtt élt, a két férfi testvérnek nevezte egymást. Az is elképzelhető, hogy a felvételen látható gyerek Sabri Essid 12 éves mostohafia. A toulouse-i dzsihádista 2014 áprilisában utazott el Szíriába feleségével, annak 12 éves fiával, húsz hónapos ikerpár lányaikkal, valamint néhány hónapos kisfiúkkal.

A francia hatóságok eddig hivatalosan nem erősítették meg, hogy azonosították a toulouse-i férfit és nevelt fiát.

Az ügyészség terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölés és bűnszövetkezet, terrorizmus dicsőítése és terrorcselekmények elkövetésére való uszítás gyanújával indított eljárást. Ez utóbbi vádpontban először indult nyomozás Franciaországban.