Az Iszlám Államra lőttek, irakiakat öltek meg

Több tucat iraki katona vesztette életét úgynevezett baráti tűzben egy légitámadás során az Iszlám Állam erősségének számító nyugat-iraki Anbár tartományban.
Kapcsolódó cikkek

A légitámadás a tartomány székhelyének, Ramádinak a peremén érte az iraki hadsereg egy századát szerdán. A neve elhallgatását kérve nyilatkozó katonatiszt 22 halottról, a rendőrségi forrás több tucat áldozatról számolt be.

A Reuters katonai forrása szerint a légitámadás azután történt, hogy a hadsereg légi támogatást kért az Iszlám Állam visszaszorítására, miután a dzsihadisták öngyilkos akciók sorozatát hajtották végre a biztonsági erők állásai ellen. A forrás szerint vélhetően az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció egy harci gépe hajtotta végre. Ugyanakkor a koalíció szóvivője, Thomas Gilleran alezredes azt mondta, hogy az egyetlen szerdai légicsapás, amelyet Ramádi térségében végrehajtottak, nem követelt baráti áldozatokat. Név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők azt mondták a Reutersnek, hogy az iraki biztonsági erők harci gépei a térségben tartózkodtak az incidens bekövetkeztekor.

Az iraki biztonsági erők több mint egy éve próbálják visszaszerezni a többségében szunniták lakta Anbár tartományt az Iszlám Államtól. Miközben az iraki hadsereg és síita milíciák az utóbbi napokban északi irányban offenzívát indítottak a dzsihádisták ellen, a terroristák a nyugati Anbárban ellentámadásba lendültek, és szerdán 13 öngyilkos támadást hajtottak végre a kormányerők állásai ellen.

Címkék: irakiszlám állam