Ukrán válság – felségjelzés nélküli fegyveresektől tart a NATO

A katonai szövetség szerint meg kell tanulni kezelni az Oroszország által folytatott "hibrid háború" révén keletkező helyzetet.
Kapcsolódó cikkek

Mindenekelőtt fel kell készülnie a felségjelezés nélküli egyenruhát viselő fegyveresek beszivárgására – mondta Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka a Die Weltnek.

A zöld alakok nyugtalanságot szítanak

A német lap online kiadásában vasárnap megjelent interjúban Breedlove hangsúlyozta: az ukrán válsággal kapcsolatban “teljesen őszintén szólva az a legfontosabb, hogy a NATO-tagországok legyenek felkészülve az úgynevezett zöld alakok, vagyis a felségjelzés nélküli egyenruhát viselő katonák” megjelenésére, akik a Krím félszigeten kipróbált módszert alkalmazva nyugtalanságot szítanak, kormányzati épületeket foglalnak el, szakadárokat képeznek ki a fegyverforgatásra, és így megrendítik az egész ország stabilitását.
 
Amennyiben a szövetség ilyen jelenséget tapasztal bármely tagállamában, a kollektív védelem elve alapján azonnal közbelép – jelentette ki a NATO európai főparancsnoka.