Családegyesítésért küzd Dél-Korea

Újabb kezdeményezést tett Pak Gun Hje dél-koreai elnök hétfőn arra, hogy újítsák fel a koreai háborúban szétszakadt családok találkozóit.
Kapcsolódó cikkek

Sajtótájékoztatóján az államfő azt mondta, szeretné, ha a következő találkozókra már ebben a hónapban, a holdújév idején sor kerülne. Mint fogalmazott, ez segíthetne “meggyógyítani a sebesült szíveket”.

Figyelmeztette ugyanakkor az észak-koreai vezetést, hogy teljes komolysággal kell kezelnie a családegyesítés kérdését.

Az 1950-1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól, rekedtek az átléphetetlen határvonal két oldalán. Eddig 18 találkozót szerveztek nekik, legutóbb 2010-ben a Vöröskereszt égisze alatt.

A két Korea – a köztük lévő feszültség tavalyi növekedése ellenére – múlt szeptemberben már közel került ahhoz, hogy megrendezze a következő családegyesítési találkozókat. Phenjan azonban az utolsó pillanatban visszalépett.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető múlt heti beszédében egyik fő idei céljaként hirdette meg a Dél-Koreával fenntartott kapcsolatok javítását.

Pak most arról is beszélt, hogy bármikor kész találkozni az észak-koreai vezetővel, de csak azzal a feltétellel, ha a megbeszélésen érdemi előrelépést tudnak elérni a félsziget békéjének biztosítása érdekében.

Címkék: kórea