Fellázadtak az olaszok

Az ország számos városában tartottak tüntetéseket a ganajhányó vasvillák mozgalom tagjai a megszorítások miatt.
Kapcsolódó cikkek

Az olasz kormány megszorító intézkedései ellen tartottak tüntetést szombaton az ország számos városában a Forconi mozgalom szervezésében, és a tiltakozók több helyütt összetűztek a kivezényelt rendőrökkel.

Torinóban diákok festékes zacskókkal dobálták meg a rendőröket. Rómában az Európai Unió képviselete elé szélsőjobboldali tüntetők vonultak fel nemzetiszínű álarcban, kötéllel a nyakukban, és letépték ott az unió zászlaját.
Velencében a vasútállomásnál a rendőrök könnygázt vetettek be, hogy szétválasszák a szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali tüntetőket. Tucatnyi rendőr könnyebben megsérült, és két tüntetőt őrizetbe vettek. A lagúnák városában a tüntetések miatt le kellett zárni egy új hidat két sziget között.

Flavio Zanonato gazdaságfejlesztési miniszter úgy nyilatkozott, hogy a helyzet nagyon nyugtalanító, mert a megmozdulások a társadalom rendkívül rossz közérzetét fejezik ki. A kormánynak sietnie kell, hogy ismét fellendítse az országot – mondta.

Olaszországban az utóbbi napokban ismét összetűzések voltak az úgynevezett Forconi (ganajhányó vasvillák) mozgalom tüntetésein. A mozgalom a kormány politikája ellen tüntető parasztokat, kereskedőket és kamionosokat fogja össze. Szerdától Róma belvárosába közlekedésbénító demonstrációt terveznek, amelyen követelik majd az egész politikai elit távozását és előre hozott választások kiírását.