Bármikor véres csata kezdődhet Kijevben

Klicsko hazaküldte a nőket és a gyerekeket, mert elszabadulhat a pokol. Akár ketté is szakadhat Ukrajna.
Kapcsolódó cikkek

Még békés a barikádbontás

Az ukrán rendőrség hétfőn délután megkezdte Kijevben a kormányellenes tüntetők barikádjainak elbontását – közölte Vitalij Klicsko ellenzéki vezető Twitter-bejegyzésében. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a rendőrség a kormánynegyed közelében lévő barikádokat is eltávolítja, de összetűzésekre nem került sor a tüntetők és a rendőrök között.

Az AFP egyik fotósa közben azt közölte, hogy a rohamrendőrök kiszorítják a kormánynegyedet blokád alatt tartó tüntetőket. Az emberek onnan hosszú sorokban a Függetlenség terére, a demonstrációk központjába tartanak. A francia hírügynökség szintén azt írta, hogy nem történtek összetűzések a tüntetők és a rendőrök között. A tüntetők között jelen lévő parlamenti képviselők arra szólítják fel a tömeget, hogy engedelmeskedjék a rendfenntartó erőknek. Szemtanúk szerint a tüntetők azt skandálják: “A rendőrség a néppel van”.
Jan Tombinski, az EU ukrajnai nagykövete figyelmeztette a hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak semmilyen indokolatlan erőszakot a békés tüntetőkkel szemben.

Fotó: AFP

A LIGABiznesinform ukrán internetes portál meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, a rendfenntartó erők parancsot kaptak arra, hogy az éjszaka tisztítsák meg a tüntetőktől a Kijev központjában lévő középületeket. Korábbi hírek szerint 2-300 tüntető elbarikádozta magát a városi tanács épületében.

Rajtaütés a Haza pártnál

Álarcosok hatoltak be a Haza (Batykivscsina) ukrán ellenzéki párt kijevi székházába hétfőn este, és elvitték a párt szervereit – közölte Marina Szoroka, a párt szóvivője. Szoroka szerint a rendőrök megszállták több ellenzéki lap szerkesztőségét is.

A Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló párt szóvivőjének értesülését megerősítette Osztap Szemerak, a Haza parlamenti képviselője is. Az Ukrainszka Pravda című lap azt állítja, hogy a pártszékház elleni rajtaütést a biztonsági szolgálat álarcos tagjai hajtották végre. A rendőrség cáfolta, hogy a Haza székháza ellen bármilyen akciót végrehajtott volna.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza frakcióvezetője szintén azt mondta, hogy elvitték a párt informatikai központjának szervereit. Marina Szoroka a Hromadszke TV internetes televízióban azt állította, hogy a rendőrség különleges egységei elfoglalták több ellenzéki sajtóorgánum, köztük az INTV és Cenzor.net internetes újságok, valamint a Vecsirni Viszti újság szerkesztőségét is, s onnan nem engedik ki az újságírókat – jelentette a TVN24 lengyel hírtelevízió. A szóvivő szerint gyakorlatilag túszként fogva tartják őket.

Közlekedési káosz és most vagy soha

A Kijevben élő magyarok pesszimistán értékelik az ukrán fővárosban zajló tüntetéseket – írja a hvg.hu. “Most vagy soha” érzés uralkodik az embereken. A romló életkörülmények miatt évek óta halmozódó indulatok most törtek a felszínre – vélekedett Simon Sándor, egy tizenhárom éve Kijevben élő magyar vállalkozó a lapnak. Szerinte viszont nem az utcán fog eldőlni az EU-integráció ügye, a tüntetések nem segítik az előrehaladást.

A belváros teljesen megbénult, az emberek a saját lakásukat is nehezen tudják megközelíteni – mondta a hvg.hu-nak Vass Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke. Simon Sándor is közlekedési nehézségekről beszél: az autós közlekedés ellehetetlenedett, és a központi metróállomásokat is lezárták.

Vass egyébként azt mondta, hogy kezdetben támogatták a demonstrációkat, mivel úgy érzik, hogy az EU-integráció jót tenne ukrajnai magyarságnak. A szélsőjobbos Szvoboda (Szabadság) párt aktivistáinak színrelépése után viszont egyre kevésbé tudnak azonosulni azzal, ami Kijev utcáin zajlik.

Ultimátum ultimátumot követ

Janukovics elnök 48 órás határidőt kapott a kormány menesztésére, az ellenzék bírósági határidőt arra, hogy elhagyja a kormánynegyedet. Az ország akár ketté is szakadhat. Hétfő este a rohamrendőrség teljes készültségben felsorakozott, és lezárta a Polgármesteri Hivatal környékét. Talán bevetési parancsra várnak, dacára annak, hogy Janukovics hajlandó tárgyalni az ellenzékkel. Németh Árpád összeállítása.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!