Botrány az olasz parlamentben, de nem Berlusconi miatt

Káosz az alsóházban: Olaszországban néhány képviselő egy időre elfoglalta az üléstermet.
Kapcsolódó cikkek

Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) képviselői csütörtökön elfoglalták egy időre az olasz parlament alsóházi üléstermét, miután kiderült, hogy az olasz választási törvény és így a parlament is alkotmányellenes.

Az M5S tagjai a kormánynak fenntartott ülőhelyekre telepedtek és azt kiabálták: “Törvénytelen a parlament! Bennünket is törvénytelenül választottak meg!” A mozgalom képviselői később kivonultak az alsóházból azt hangoztatva, hogy teljesen felesleges folytatni a törvényhozást.

Laura Boldrini, a képviselőház elnöke elutasította, hogy felfüggessze az alsóház munkáját. A képviselőházi frakcióvezetők a választási reform minél előbbi napirendre tűzését sürgették.

Disznó módra összehányt jogszabály

Az olasz alkotmánybíróság szerdai döntése szerint a 2005-ben hatályba lépett választási törvény – amely alapján a 2006-os, 2008-as és 2013-as olasz parlamenti választásokat tartották -, alkotmányellenes. A törvényt Roberto Calderoli, az Északi Liga politikusa dolgozta ki a IV. Berlusconi-kormány idején, de ő maga is “disznó módra” összehányt jogszabálynak tartotta.

A választók nem egyéni jelöltekre, hanem pártlistákra szavaztak. A győztes pártnak további parlamenti mandátumokat osztottak. Ezzel a törvénnyel az idei választásokon egyetlen egy párt sem tudott többséget szerezni és kormányt alakítani.

Az államfő is törvényen kívüli?

A jelenlegi parlamenti pártok óvatosan nyilatkoznak az esetleges törvénytelenségről. A választási törvény alkotmányellenességének megállapítása ugyanis megkérdőjelezi a volt és a mostani olasz parlament törvényességét, valamint a korábbi és a jelenlegi ciklusban hozott törvényeket. A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) szerint még a parlament által megválasztott Giorgio Napolitano államfő is “törvényen kívüli”.

Az Enrico Letta vezette kormánykoalíció áprilisi felállása óta ígéri az új olasz választási törvényt, mely elemzők szerint elkerülhetetlenné vált.