Ezer diák a szupertájfun fogságában

A Fülöp-szigeteki kormány hivatalos, kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint 1744-re nőtt a Haiyen tájfun áldozatainak száma, de a becslések szerint mintegy tízezren vagy annál is többen is meghalhattak. A viharban legalább két és fél ezren megsérültek, több mint kétezer embert eltűntként tartanak számon. Ezer diák rekedt a víz fogságában.
Kapcsolódó cikkek

Ön adakozott már katasztrófahelyzet megsegítésére?

Leyte tartományban – ahol a tájfun a legnagyobb pusztítást végezte – számos vihar sújtotta településre még kedden sem tudtak eljutni a mentőcsapatok. Egyes félelmek szerint a halálos áldozatok száma csak Tacloban városában öt számjegyű lehet. “Leginkább az aggaszt, hogy mennyi helyről nincs még semmilyen információnk. Amikor ekkora csönd van, akkor általában nagy a baj” – mondta egy amerikai segélymunkás az NBC televíziónak.

Fotó: MTI/EPA/Dennis M. Sabangan
A képre kattintva galéria nyílik

Diákok a víz fogságában

A szélvihar Délkelet-Kínában és Észak-Vietnamban is károkat okozott, sokan meghaltak. A Hszinhua hírügynökség arról számolt be kedden, hogy több mint ezer iskolás és tanár rekedt a víz fogságában Kuanghszi Csuang autonóm terület egyik falujában. A tanintézet földszintjét másfél méteres víz árasztotta el. Kuanghsziban 25 ezer embert kellett kitelepíteni a tájfun miatt.

Helyszíni jelentések szerint a Fülöp-szigeteken napokkal a természeti csapás után is káosz uralkodik, sok településsel nem sikerült helyreállítani a közlekedési és távközlési összeköttetést, a segélyek kiosztása akadozik. Tacloban városát zűrzavar jellemzi: az önkormányzat gyakorlatilag nem működik, a kórházi dolgozók vagy családtagjaikat mentik, vagy élelem után kutatnak a betegek ellátása helyett, a település közel 300 fős rendőri kontingenséből pedig csupán húszan jelentkeztek munkára a katasztrófa után.

Jelentős gondot okoz a fosztogatás és a rossz biztonsági helyzet is, ami miatt egyes jelentések szerint a hadsereg repülői több katonát szállítanak Taclobanba, mint segélyt. A segélyszállítmányokat helyenként fegyveresek védik. “Gyakorlatilag a hadsereg az államhatalom egyetlen szerve, amely jelenleg működik itt. Ez nem jó, nem lenne szabad átvennünk a kormány (szerepét)” – mondta egy Fülöp-szigeteki katona a Reuters hírügynökségnek.

Katonai egységek indulnak segíteni

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter elrendelte hétfőn, hogy a George Washington repülőgép-hordozó és a haditengerészet öt másik hajója – cirkálók, rombolók és egy ellátó hajó – a lehető leggyorsabban hajózzon a Fülöp-szigetekhez, és legénységük segítsen a mentésben – jelentette be a Pentagon. A repülőgép-hordozót – amelyen 5000 fős legénység szolgál, és több mint 80 légi jármű van hadrendben – hongkongi látogatáson érte a vezénylési parancs. A rajta lévő légi járművek nagyon különböző feladatok ellátására alkalmasak, így kifejezetten katasztrófamentésre is. Az összesen hat hajónak legkésőbb csütörtök estére mind a Fülöp-szigeteknél kell lennie.


Partra sodródott hajó egy olajtároló közelében a Fülöp-szigeteki Tacloban városban
(Fotó: MTI/AP)
A képre kattintva galéria nyílik

Kanada egy 35-50 fős katonai katasztrófamentő egységet küld a Fülöp-szigetekhez egy C-17-es szállító repülőgép fedélzetén – jelentette be John Baird külügyminiszter, hozzátéve, hogy ezt az első gépet továbbiak követik majd, és hogy nyolc katonai mentő már vasárnap elindult a térségbe. A kanadai mentők a szükségszállások kialakításában és az élelmiszerosztásban segítenek.

A kanadai kormány eddig ötmillió dollár (egymilliárd forint) segélyt ajánlott fel azoknak a civilszervezeteknek, amelyek részt vesznek a mentésben.

Nagy-Britannia az éppen Szingapúrban tartózkodó Daring rombolót és szintén egy C-17-es szállítógépet vezényelt a Fülöp-szigetekhez – jelentette be hétfő este David Cameron brit miniszterelnök. Hozzátette, hogy London 6 és 10 millió font (2,13-3,55 milliárd forint) közötti összegű segélyt ajánl fel a katasztrófa sújtotta ázsiai szigetországnak.

Fotó: MTI/AP/Bullit Marquez

Magyar felajánlás

A magyar kormány felajánlotta segítségét a Fülöp-szigeteki kormánynak, így jelenleg a katasztrófa sújtotta ország válaszára várva, teljes készenlétben áll az ENSZ minősítést nyert Hunor mentőszervezet bevetésre tervezett szervezeti egysége, amely a romok alatt maradtak felkutatására specializálódott – közölte honlapján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Hunor a magyar katasztrófavédelem hivatásos mentőszervezete, amelynek városi kutató-mentő alegysége áll készenlétben a bevetésre. Az alegység romkutató, logisztikai, egészségügyi komponenssel készült fel a bevetésre, hat órán belül készen áll az útra – áll a közleményben.

A Fülöp-szigetekre pénteken reggel csapott le a hatalmas károkat okozó és több mint tízezer emberéletet követelő, Heiyen névre keresztelt tájfun.

Segítsen!

A Református Szeretetszolgálat adománygyűjtést indított a katasztrófával sújtott terület megsegítésére: hívja a 13600-as telefonszámot, ott pedig a 66-os kódot kell beírni. Illetve a 10702019-85008898-51100005 számlaszámra is lehet pénzt befizetni.

A szintén a helyszínen segítő Baptista Szeretetszolgálat bankszámlaszáma 13555555-55555555-55555555, ide “Tájfun” megjelöléssel várják az adományokat, de a jobbadni.hu oldalán online adományozásra is lehetőség van.

Minden forint nagy segítség!

Ide kattintva megnézheti, hogy kik és hogyan gyűjtenek a károsultak megsegítésére.

Címkék: tájfun