Óvatosan, de az euró felé mozdul Lengyelország

Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter a Financial Timesnak adott interjújában arról beszélt, hogy kormánya elkötelezett az európai közös valutához való csatlakozáshoz, de egyelőre kivárnak.
Kapcsolódó cikkek

A lengyelek – mint a nem euróval fizető EU-s országok legerősebbike – 2012-re tervezték a közös valuta bevezetését, azonban a válság keresztülhúzta a számításokat – írja a Napi Gazdaság. Nehezíti a helyzetet, hogy a lakosság is elutasító, azaz nem szívesen cserélnék le a zlotyt, különösen úgy, hogy a 2009 utáni gazdasági növekedés is nagyban a mostani valutának köszönhető, így érthető, hogy az ország többsége idegenkedik a váltástól. A kormány azonban elkötelezettnek tűnik, de a pénzügyminiszter elmondása szerint elvárás, hogy az euró helyzete stabilizálódjon, hiszen teljesen felesleges átszervezni az ország pénzügyi rendszerét, hogy aztán az európai valuta rögtön csődöt mondjon.

A kormány szerint a gazdasági mutatók 2015-re érik el a követelményeket, így az előtt esély sincs az euró bevezetésére. A miniszter bírálta az EU bankuniós terveit, mert szerinte komoly veszély, hogy ha nincs európai és nemzeti kontroll a pénzintézetek felett, az a kiszolgáltatottabb országok – így Lengyelország – pénzügyi rendszereire veszélyt jelent. Az ok: a kelet-közép-európai bankok legtöbbje külföldi kézben van, így kontroll nélkül bármikor elszívhatják a pénzeket egyes országokból, ezzel esetlegesen bedöntve a hitelezést.

Címkék: lengyelországeuro