Rontják a kétoldalú kapcsolatokat a Kanadába menekülők

A Külügyminisztérium szerint az „anyagi okokra visszavezethető” kivándorlási hullám komoly terhet jelent a kétoldalú kapcsolatokra.
Kapcsolódó cikkek

Sajnálatos, hogy több magyar gyors boldogulási lehetőségként kezeli és “akár a magyarországi helyzet eltúlzott, hamis bemutatásával próbálja kihasználni a kanadai menekültrendszer kiskapuit” – tájékoztatta a Külügyminisztérium szerdán az MTI-t. A tárca szerint az, hogy a menedékkérők hulláma alapvetően egy célország felé irányul, és az, hogy közvetlen légi összeköttetés híján a nyugat-európai országokban átszállók nem ott nyújtanak be kérelmet, azt mutatja, hogy a kivándorlás okai anyagi jellegűek.

Magyarország azonban egymaga nem képes megszüntetni “a legfőbb kiváltó okot, a vonzó anyagi juttatásokat” – mutattak rá. Mint közölték, ezért üdvözlendő Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszter február 16-i bejelentése a kanadai szabályozás módosításáról, a menekültügyi eljárás lerövidítéséről. Így az eddig akár több évig is elhúzódó ügyek intézése átlagosan másfél hónapra csökkenhet – tették hozzá.

A menedékkérelmek indoklásával ellentétben Magyarországon senki sincs üldözésnek kitéve – hangsúlyozta a tárca, hozzátéve: a kormány határozottan fellép minden “szélsőséges, gyűlöletkeltő megnyilvánulás” ellen.

Az MTI külügyi forrásból úgy értesült, hogy Kanada részéről igen nagy türelem tapasztalható a kérdésben, hiszen Csehország esetében már kisebb számú menedékkérelemnél bevezették a vízumkötelezettséget. (Kanada 2009 nyarán állította vissza a vízumkötelezettséget az országba utazó cseh állampolgárokkal szemben, az intézkedést a növekvő számú cseh menedékkérelemmel indokolva.)

A kanadai hozzáállás oka vélhetően az, hogy tisztában vannak azzal, milyen komoly anyagi ösztönzést jelent a jelenlegi szabályozásuk, illetve az, hogy Magyarország konstruktívan viszonyul a kérdéshez. Kanada – a külügyi forrás szerint – nem fontolgatja a vízumkötelezettség visszaállítását Magyarországgal szemben.

Tavaly csaknem megduplázódott a Kanadában menedéket kereső magyarok száma, 4409 magyar folyamodott menekültstátusért, szemben a 2010-es 2300-zal – írta a The Vancouver Sun az ottawai központú Postmedia News médiaügynökséget idézve. A lap beszámolt arról, hogy 2009-ben 2240 ilyen kérelmet nyújtottak be magyar állampolgárok. A menedékkérők többsége feltehetően roma.