Milliókat ölhet meg az India és EU közti szabadkereskedelem

A szabadkereskedelmi megállapodás miatt több millió szegény nem tudja majd kifizetni az életben maradáshoz szükséges gyógyszereket.
Kapcsolódó cikkek

Indiai HIV-beteg aktivisták szerint milliók életét veszélyezteti az India és az Európai Unió (EU) által megkötni tervezett szabadkereskedelmi megállapodás, amely véget vetne a generikus gyógyszerek szegény országokba történő olcsó exportjának – közölte a SkyNews brit hírtelevízió weboldala.

India jelenleg a fejlődő világ “gyógyszertára”, mivel gyógyszeripari vállalatai figyelmen kívül hagyják az óriáscégek szabadalmait, s legyártják a termékeik olcsó változatát. A gyógyszereket ezt követően olyan szegény országokban élő betegek számára teszik elérhetővé, akik sosem lennének képesek megvásárolni az eredeti terméket.

A szóban forgó megállapodás Indiának olcsóbb hozzáférést biztosít az európai termékekhez és piacokhoz, Újdelhinek cserébe nagyobb tiszteletben kell tartania a gyógyszergyártók szellemi tulajdonhoz fűződő jogát. A megállapodás ellen világszerte tüntetések alakultak ki.

“A szabadkereskedelmi megállapodás bűncselekmény. Milliók életét fogja kioltani az EU és a gyógyszervállalatok kapzsisága miatt. Az új rendszer egyszerű lesz: ha gazdag vagy, életben maradsz, ha szegény vagy, meghalsz” – sommázta ezzel kapcsolatos véleményét Loon Gankte HIV-pozitív újdelhi lakos. A férfi generikus gyógyszereket szed, és attól tart, hogy a megállapodás értelmében nem fogja tudni megfizetni a márkás tablettákat. Gankte erre jelenleg 130 fontnak (45 240 forintnak) megfelelő összeget költ évente, és azt állítja, hogy az eredetiért évi 7 000 fontot (2 436 000 forintot) kellene fizetnie.

Pierangelo Gandini, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) indiai missziójának vezetője úgy fogalmazott, hogy a javasolt megállapodás katasztrófa lenne a világ legszegényebb emberei számára. Gandini hozzátette, hogy mindez nem csak a HIV-pozitívokra nézve veszélyes – akikből egyedül Indiában közel hárommillió beteg él -, de a rákbetegekre, a cukorbetegekre és a magas vérnyomással küzdőkre is.

India és az EU nemrég arról állapodott meg, hogy felgyorsítja a kereskedelmi egyezménnyel összefüggő kétoldalú tárgyalásokat, hogy még az idén – feltehetően ősszel – aláírhassák a megállapodást, amely 107-ről 200 milliárd dollárra növelné a két fél közötti kereskedelmi forgalmat.