India szembeszáll a nyugattal Iránnal kapcsolatban

Az indiai kormányfő visszautasította Washington és Brüsszel nyomását, hogy korlátozza Iránnal folytatott kereskedelmét.
Kapcsolódó cikkek

“Voltak problémák az iráni atomprogrammal kapcsolatban. Őszintén hisszük, hogy a kérdést a diplomácia lehető legszélesebb alkalmazásával lehet és kell megoldani – mondta Mahmoan Szingh indiai miniszterelnök, miután Újdelhiben találkozott Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével. Rompuy a Times of India című napilapnak csütörtökön adott interjúban elmondta: arra fogja kérni az indiai vezetést, hogy jelentős befolyását latba vetve segítse meggyőzni Teheránt nukleáris programja feladásának, illetve az erre vonatkozó tárgyalások folytatásának szükségességéről.

A Nyugat egyre keményebb szankciókkal sújtja Iránt annak vitatott atomprogramja miatt, és a bankszektort, valamint az olajipart célzó intézkedésekkel próbálja térdre kényszeríteni az iráni rezsimet. Eközben néhány szemfüles ország igyekszik kiskapukat nyitni az iszlám köztársaságnak, és betölteni azt az űrt, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió hagyott maga után. India élen jár ebben.

Irán India második legnagyobb nyersolajszállítója Szaúd-Arábia után naponta 550 ezer hordóval, amellyel Újdelhi januárban először lekörözte Kínát, és az iráni olaj első számú fogyasztójává lépett elő. Rahul Khullar indiai kereskedelmi államtitkár szerint tiszteletben tartják a szankciókat, de széles a választéka azoknak a termékeknek, amelyek nem tartoznak a büntető intézkedések alá.

“Miért kellene követnünk az Egyesült Államokat és az EU-t? Miért ne aknázhatnánk ki a kínálkozó lehetőséget?” – kérdezte sajtótájékoztatóján Khullar.

Szájed Mehdi Nabizadeh, Irán indiai nagykövete elmondta, hogy a két ország a múlt héten a kétoldalú kereskedelem könnyebbé tételében állapodott meg. Eszerint Irán beleegyezett abba, hogy India olajvásárlásának 45 százalékát rúpiában fizesse, a fennmaradó részt pedig iráni infrastrukturális projektekbe történő beruházással pótolja. A nagykövet hozzátette: Irán indiai árucikkek, a többi közt munkagépek, acél, és gépjárművek vásárlására fordítja majd a bevételből származó rúpiát.