A legfelsőbb bíróság előtt a pakisztáni kormányfő

Juszuf Raza Gilánit azért idézték be, mert nem indíttatott eljárást korrupciós vádak alapján a pakisztáni elnök és mások ellen.
Kapcsolódó cikkek

Giláni közölte csütörtökön a bírósággal: azért nem indíttatott eljárást az elnök ellen, mert az államfő teljes igazságügyi mentességet élvez. “Nem jó üzenet eljárást indítani egy elnök ellen, akit a parlament kétharmados többséggel választott meg” – tette hozzá.

A legfelsőbb bíróság két éve semmisítette meg azt az amnesztiarendeletet, amely 2007-ben mentesítette többek között a majdani államfőt, Aszif Ali Zardarit a korrupció miatti eljárás alól, főként abban az ügyben, amely közpénzek elsikkasztásáról, svájci bankszámlákra való kimenekítéséről szól.

2007-ben az akkori elnök, a nagy nehézségekkel küszködő Pervez Musarraf – saját bevallása szerint – titkos szövetséget kötött Benazir Bhutto volt miniszterelnökkel, az ellenzék emigrációból akkor hazatért vezetőjével a hatalom jövőbeli megosztásáról a 2008-as választások alkalmával. Ennek érdekében rendelt el több mint nyolcezer emberre – köztük Bhutto asszonyra és férjére, Zardarira – kiterjedő amnesztiát, mentesítést minden korrupciós vád és eljárás alól.

A miniszterelnöki poszt várományosát, Benazir Bhuttót ezután 2007. december 27-én meggyilkolták, s miután pártja nagyarányú győzelmet aratott a 2008. februári törvényhozási választásokon, özvegyét, Zardarit választotta meg az új parlament az ország államfőjévé. 2009 végén azonban a legfelsőbb bíróság törölte Musarraf amnesztiarendeletét, és utasította a kormányt, hogy újíttassa fel a korrupciós pereket számos politikai személyiség, köztük Zardari ellen. A kormány ezt nem tette meg.