Mit rejthetnek Kínában a furcsán beomlott hegyek?

Hatalmas az ország nukleáris arzenálja. A robbanófejek száma a akár 3 ezer is lehet. Ezeket állítólag a Földalatti Nagy Fal, egy kiterjedt alagútrendszer rejti.
Kapcsolódó cikkek

A tanulmány szerint a kínai nukleáris robbanófejek száma a korábban becsült 80-400 helyett akár 3 ezer is lehet. Ezeket állítólag a Földalatti Nagy Fal, egy kiterjedt alagútrendszer rejti.  – derül ki egyetemi hallgatók 3 éves kutatásából.

A Georgetown Egyetem hallgatói Phillip A. Karber egykori Pentagon-tisztségviselő vezetésével több száz gigabájtnyi online adatot fésültek át, rengeteg dokumentumot lefordítottak és számos szatellitképet dolgoztak fel. Ennek eredménye lett a 363 oldalas jelentés, amely az eddigi legnagyobb, nyilvánosan hozzáférhető anyag a témában. Bár a tanulmányt még nem adták ki, de a kongresszusban és a Pentagon köreiben már kézről kézre adják.

Furcsán beomlott hegyek

Karber 2008-ban egy bizottság önkéntes tagjaként lett figyelmes arra, hogy a Szecsuán (Sichuan) tartománybeli pusztító erejű földrengés után sugárzásszakértők ezreit küldték a térségbe. Ezután jöttek a képek a furcsán beomlott hegyekről és a spekulációk arról, hogy alattuk lehettek atomfegyvereket rejtő alagutak.

Több szakértő persze megkérdőjelezi a szokatlan, a Google Earth-höz, blogokhoz és a YouTube-hoz hasonló internetes forrásokon, valamint katonai naplókon, kézikönyveken és egy, a kínai tüzérségről szóló kínai dokudrámán alapuló kutatás eredményeit. A legerősebb bírálat a leszerelésért küzdők köréből érkezett, akik aggódnak amiatt, hogy a tanulmány esetleg feleslegesen ad okot az atomfegyverek további fenntartására.

A nukleáris fegyverek felszámolásáért harcolók eddig a két hidegháborús szuperhatalomra összpontosítottak, és az atomprogramjának részleteit titkoló Kínára nem sok figyelmet fordítottak.