Milliós vérdíjat tűztek ki Kadhafi fejére

A pénzt líbiai üzletemberek ajánlották fel, és az kapja, aki akár élve, akár halva kézre keríti az ország eddigi vezetőjét.
Kapcsolódó cikkek

Kétmillió dinár, azaz mintegy 1,6 millió dollár vérdíjat tűzött Moammer el-Kadhafi ezredes fejére szerdán a líbiai felkelők vezető testülete, az Átmeneti Nemzeti Tanács. A pénzt az kapja, aki élve vagy halva kézre keríti az ország eddigi vezetőjét. Az összeget líbiai üzletemberek ajánlották fel a tanácsnak. A testület vezetője, Musztafa Abdul-Dzsalíl közölte, hogy ezen felül teljes büntetlenséget élvezhet az, aki Kadhafit megöli vagy elfogja.

Tripoliban eközben Kadhafi emberei a városközpontot ágyúzták, beleértve az előző nap elfoglalt Báb el-Azizíja épületegyüttest, amely korábban az ezredes főhadiszállásaként szolgált. Kadhafi híveinek erőssége a szomszédos Abu Szalim negyed, ahol orvlövészek rejtőzködnek az épületek tetején. Bád el-Azizíjában tüzérségi gránátok robbantak a felkelők között, aki a romok között fényképeztették magukat. A negyedet körülzárták.

A felkelők azt állítják, hogy Líbia területének 95 százaléka van az ellenőrzésük alatt. A kivételek közé tartozik Szirt földközi-tengeri kikötőváros, amelynek térségében váratlanul erős ellenállásba ütköztek. Szirt Kadhafi szülővárosa, és komoly védelmi állások vannak kiépítve körülötte. Az összecsapások a várostól ötven kilométerre fekvő Ben Dzsavad térségében zajlanak, egyelőre tüzérségi párbaj formájában. A felkelők előzőleg Rasz Lanúfnál is “reteszbe” ütköztek, amikor Szirtet akarták megközelíteni.

Keleti frontjuk főparancsnoka szerint Szirt védői nem reagáltak a tárgyalási javaslatokra, nem akarják megadni magukat. Bengáziban egy katonai szóvivő ennek ellenére azt mondta, hogy a város bevétele csak idő kérése.

A szóvivő afelől is biztos, hogy hamarosan elfoglalják a délnyugati városokat is, amelyeket Kadhafi emberei ellenőriznek a Nigerrel, Csáddal és Algériával közös, óriási határtérségben.

A Kadhafi-rendszer utolsó külügyminisztere kilátástalannak tartja a további harcot, szerinte az ezredes már kimerítette minden lehetőségét, és uralma véget ért. Abdelati Obeidi Tripoliban lévő házából nyilatkozott a brit 4-es csatornának. Mint mondta, most már nem tartja valószínűnek, hogy Kadhafinak szabad elvonulást engedélyezzenek. Ami saját magát illeti, nem tart attól, hogy őt vagy a családját bántani fogják.