Feltűnt Kadhafi elfogottnak hitt fia

Azt állította, Tripolit a kormányerők ellenőrzik, és "minden rendben van". Közben egyre több lázadó érkezik a líbiai főváros bevételére.
Kapcsolódó cikkek

Meglepetésre, éljenző hívei társaságában bukkant fel és külföldi újságírókkal találkozott Tripoli belvárosában keddre virradóra Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi, jóllehet a fővárosba bevonuló kormányellenes lázadók korábban azt állították, őrizetbe vették az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt férfit. Szeif al-Iszlám szerint apja épségben van.

Vasárnap előbb a lázadók jelentették be Szeif al-Iszlám elfogását, majd hétfőre virradóra Luis Moreno-Ocampo, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze közölte: bizalmas forrásból úgy értesült, hogy a felkelők kezére került. Az ICC hétfőn bejelentette: tárgyalásokat folytatnak az átadásáról.

A Kadhafi-rendszer emberei azonban három újságírót – köztük az AFP francia hírügynökség tudósítóját – hétfő éjszaka gépkocsin elvitték Kadhafi tripoli rezidenciájához, a Báb-el-Azizíja épületegyüttesig. Szeif al-Iszlám terepjárón érkezett a helyszínre, ahol több tucat híve várta, líbiai zászlókat lengetve, Kadhafi és Szeif al-Iszlám képmását tartva a magasba.

“Azért vagyok itt, hogy cáfoljam a hazugságokat” – így kommentálta a Kadhafi fiú az elfogásáról és őrizetbe vételéről szóló híreket. Szeif al-Iszlám azt állította, Tripolit a kormányerők ellenőrzik, és a fővárosban “minden rendben van”.

Szeif al-Iszlám később a Rixos hotelnél is megjelent, ahol a líbiai fővárosból tudósító külföldi sajtómunkásokat elszállásolták. Televíziók felvételei szerint a Kadhafi-fiú mosolygott, karját lengette és kezet rázott éljenző híveivel. Szeif al-Iszlám az egyik újságíró azon kérdésére, hogy apja épségben és Tripoliban van-e, úgy válaszolt: “természetesen”.

Az ICC június 27-én adott ki elfogatóparancsot a líbiai vezető, továbbá Szeif al-Iszlám és Abdullah asz-Szenuszi titkosszolgálati főnök ellen. Mindhármuk ellen annak nyomán fogalmazták meg a vádat, hogy február második felében, a rendszerellenes tiltakozások első napjaiban az ő utasításaik nyomán a rendfenntartó erők több száz civilt megöltek, illetve megsebesítettek és börtönbe vetettek. Ügyüket az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalta a hágai székhelyű bíróság elé. Luis Moreno-Ocampo már májusban indítványozta az elfogatóparancs kibocsátását.

Moammer el-Kadhafi holléte egyelőre ismeretlen. A lázadók Tripoliba történő bevonulása után Kadhafi három fiának elfogásáról láttak napvilágot hírek, köztük Szeif al-Iszlám és a legidősebb Kadhafi fiú, Mohammed Kadhafi őrizetbe vételéről. Utóbbit házi őrizetbe helyezték, de megszökött.

A NATO harci gépei Moammer el-Kadhafi líbiai vezető tripoli rezidenciáját bombázták keddre virradóra – jelentette az al-Arabíja arab hírtévé a kormányellenes lázadókra hivatkozva. A felkelők elmondták a csatornának, hogy a rezidencia közeléből hallották a légicsapásokat.

A felkelők hétfőn további erősítést küldtek a tengeren át Tripoliba a tőle 200 kilométerre keletre fekvő Miszrátából. Vasárnap már mintegy kétszáz lázadó érkezett Miszrátából Tripoliba – szintén a tengeren -, hogy csatlakozzon a főváros bevételére készülő ellenzékiekhez.

Heves összecsapás volt kedd reggel a líbiai fővárostól nyugatra a lázadók és Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai között.A lázadók közlése szerint Tripolitól 80 kilométernyire, el-Udzseilat városban robbantak ki harcok. A településen nem sokkal korábban Kadhafi mellett tüntettek.

A líbiai vezér környezete egészen a Tripoli elleni ellenzéki offenzíva megindításáig tárgyalni próbált az Egyesült Államokkal – közölte az amerikai külügyminisztérium. Victoria Nuland, a tárca szóvivője Washingtonban, helyi idő szerint hétfőn tartott sajtótájékoztatóján elmondta: egyik próbálkozás sem volt komoly, mert nem ajánlotta fel a megbeszélések feltételeként Kadhafinak a hatalomból történő távozását.

Marokkó a líbiai kormányellenes lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) ismeri el a líbiai nép egyetlen törvényes képviselőjeként – közölte hétfő este a rabati külügyminisztérium. Taib Fásszi-Fihri marokkói külügyminiszter kedden Bengáziba, a líbiai felkelők központjába utazik, és átadja VI. Mohamed király üzenetét az ÁNT elnökének, Musztafa Abdel-Dzsalílnak.