Rákos beteg a kommunista bűnnel vádolt volt lengyel államfő

Nem tud részt venni az 1981-es rendkívüli állapot bevezetése miatt ellene indított per tárgyalásain Wojciech Jaruzelski.
Kapcsolódó cikkek

Wojciech Jaruzelski tábornok, volt lengyel miniszterelnök és államfő egészségi okokból legalább 12 hónapon át nem tud részt venni az 1981-es rendkívüli állapot bevezetése miatt ellene indított per tárgyalásain – közölte pénteken az illetékes varsói bíróság.

A 87 éves katona és politikus limfómában – a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegségben – szenved, s nemrég kemoterápiás kezelésen esett át. “Az orvosok véleménye nem hagy semmilyen kétséget” – mondta a bíróság szóvivője.

Jaruzelski 1981-1989 között állt az akkor még szocialista Lengyelország élén. 1981 végén bevezette a rendkívüli állapotot, hogy megtörje a Szolidaritás szakszervezetre épülő ellenzéki mozgalmat, és – saját állítása szerint – hogy elejét vegye egy szovjet katonai inváziónak. Jaruzelski ellen hivatalosan 2007 áprilisában “kommunista bűncselekmény elkövetése” címén emeltek vádat.

2008-ban kezdődött pere ugyanakkor mélyen megosztja a lengyel társadalmat. Sokan úgy vélik, hogy Jaruzelski a párt, az állam és a fegyveres erők egyszemélyi vezetőjeként végeredményben megkönnyítette Lengyelország demokratikus átalakulását azzal, hogy 1989-ben megosztatta a hatalmat a Szolidaritás szakszervezetben testet öltött antikommunista ellenzékkel. A tábornok 1990 végén távozott a politikai életből.