Kadhafi a lázadók támogatásával vádolja Párizst

Moammer Kadhafi líbiai vezető országa belügyeibe való beavatkozással vádolta meg Franciaországot egy interjúban, amelyet hétfő reggel sugárzott a France 24 televízió.
Kapcsolódó cikkek

Kadhafi szerint Párizs beavatkozása a felkelőket segíti. Megismételte azt a vádját, hogy a felkelők az al-Kaida terrorhálózat szolgálatában állnak.

“Összeesküvés van folyamatban Líbiában. Felfegyverzett szélsőségesek, az al-Kaida csoportocskái, alvó sejtjei fogtak fegyvert a rendőrség és a hadsereg ellen. Az al-Kaida tudatosan tervez. Megpróbálta a maga javára fordítani a tunéziai és az egyiptomi helyzetet. Százak és százak haltak meg a rendőrség és a lázadók soraiból. Mi partnerek vagyunk a terrorizmus elleni küzdelemben” – jelentette ki.

Eközben ellentámadásra készültek a líbiai felkelők, miután a hét végén Moammer Kadhafi líbiai vezető fegyveresei elfoglaltak egy stratégiai fontosságú települést Kadhafi szülővárosa, Szirt közelében.

A felkelők egyik fő célja Szirt elfoglalása, de ehhez vissza kell szerezniük az uralmat a Szirttől bő 100 kilométerre keletre fekvő Ben-Dzsavád település fölött. Szirt nagyjából félúton fekszik a keleti országrész legnagyobb városa, a felkelők kezére jutott Bengázi és a Kadhafi ellenőrzése alatt álló főváros, Tripoli között. A földközi-tengeri városnak stratégiai jelentősége is van a környező olajmezők és a repülőtere miatt, de talán még ennél is nagyobb a város birtoklásának jelképes ereje.

Ban Ki Moon ENSZ főtitkár a felkelők elleni erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel Líbiát, illetve vasárnap szakértői csapatot küldött Tripolihoz a líbiai vezetés aránytalan erőalkalmazása következtében kialakult humanitárius katasztrófa felbecsülésére – tudta meg a guardian.co.uk brit hírportál.

A Kadhafi rezsim ellen február 15-én kezdődő felkelés jóval hosszadalmasabb és véresebb, mint a tunéziai és egyiptomi elnököt elsöprő megmozdulások voltak.

Szaúd-Arábiától kér segítséget a líbiai ellenzék felfegyverzéséhez az amerikai kormány – írta hétfőn a The Independent. A legnagyobb brit liberális napilap értesülése szerint amerikai fegyverekről lenne szó, amelyeket Szaúd-Arábia vásárolna meg, ám utána eljuttatná azokat Bengáziba, a líbiai ellenzéki erők központjába. Az Egyesült Államok így el tudja kerülni a közvetlen katonai bekapcsolódást a líbiai konfliktusba – írta forrásmegjelölés nélküli cikkében a brit lap.

Václav Havel szerint amennyiben Líbiában folytatódik a polgárháború, szükség lesz a nyugati országok katonai beavatkozására. A volt cseh köztársasági elnök a Hospodárské Noviny című prágai gazdasági és politikai napilap hétfői kiadásában megjelent interjújában Moammer Kadhafi líbiai vezetőt “őrült bűnözőnek” minősítette, akit “el kell távolítani”. Havel szerint a Nyugatnak tanulnia kellene az egykori Jugoszlávia területén történt eseményekből, ahol a Szerbia elleni katonai akció folyamatos halasztása súlyos tragédiákhoz vezetett.

Martonyi János külügyminiszter szerint a líbiai vezetés elleni szankciókat erősíteni kell, a lefoglalandó vagyon- és pénzforrások körét ki kell bővíteni. Az uniós szankciók elhatározása után a magyar EU-elnökség nagyon gyorsan cselekedett azok végigvitelében – hangsúlyozta a tárcavezető a soros magyar EU-elnökségi félév első harmadát értékelő hétfői sajtóreggelin, és hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök mindig azok oldalán állt, akik határozott, gyors fellépést igényeltek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Repüléstilalmi zóna jöhet létre Líbia felett (Kitekintő.hu)