A lómenhely cáfolja, hogy nem az állam állatait gondozza

Előzőleg Fónagy államtitkár írásba adta, hogy az alapítvány semmilyen állami feladatot nem lát el.

Az ellenzéki képviselő azt követően fordult az agrárminiszterhez, hogy lapunk többször is foglalkozott a töreki lómenhely kálváriájával. Vadai Ágnes azért Nagy Istvánt kérdezte, mert ő írta alá az együttműködési megállapodást a Dharma Ló Menedék Alapítvánnyal, amely az állatvédelmi törvény megsértése miatt az állam által elkobzott jószágokat befogadta, de csak ígéreteket kapott, támogatást nem, ráadásul a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) árverésre bocsátotta azt az épületet, amelyet korábban szintén ingyenes használatra ígért az agrártárca.

A DK politikusának a:

Ki vetett szemet az állam jószágait gondozó töreki lómenhely ingatlanjaira?

– című írásbeli választ igénylő kérdésére azonban nem az agrárminiszter, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt. Bár az alapítvány mindeddig úgy tudta, hogy több mint 130, többségében állami tulajdonú, mentett, nagytestű állatot tart, Fónagy János — a gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton megbízásából — azt válaszolta, hogy a Dharma Ló Menedék Alapítvány jelenleg

egyetlen állami jószágról sem gondoskodik, államtól átvett feladatot nem lát el.

Az állami tulajdonban lévő siófoki ingatlant — amely mind jogi értelemben, mind funkciójában alkalmatlan lótartásra — a Dharma Ló Menedék Alapítvány jelenleg is jogcím nélkül használja. A lakóingatlant önkényesen foglalta el, a zárakat lecserélte és a tulajdonosi joggyakorló MNV Zrt.-vel az érdemi kommunikációt megszüntette, használati díjat nem fizetett és az MNV Zrt. bejutását sem biztosította az ingatlanba.

A jogcím nélküli használat miatt az alapítvány több mint bruttó 8 millió forint használati díjjal tartozik. A követelésről az MNV Zrt., illetve a magyar állam lemondani nem tud, a mérséklésére sincs lehetőség.

Fónagy államtitkár szerint a modern, csaknem 90 millió forintot érő lakóingatlan értékesítéséről éppen azért született döntés, mert a jogcím nélküli használó a több millió forintos tartozásfelhalmozás mellett nem tanúsított együttműködést.

Frissítünk!

Az alapítvány vezetője cáfolta az államtitkár állításait.

– Jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy az itt tartott, állam által elkobzott lovak állami tulajdonban vannak. Ezt abban a határozatban mondta ki a kecskeméti bíróság, amelyben megsemmisítette az elhíresült jakabszállási elkobzást elrendelő jegyzői határozatot. Mindezt megerősítette a Fővárosi Törvényszék, amely jogerősen megállapította, hogy „a jogszerűtlenül elkobzott lovak az ítélet meghozatala után 15 nappal az állam tulajdonába kerültek” – idézte Czinkóczky Csaba, aki szerint mindez természetesen ismert az Agrárminisztérium falai között is, hiszen éppen ennek a patthelyzetnek a megoldása reményében keresték meg az alapítványt. – Mi mindent maradéktalanul teljesítettünk, amit éveken keresztül kértek. E-mailek hosszú sora árulkodik a végtelen ígérgetés mellett az állandó nyomásgyakorlásról. Együttműködés valóban nem volt, ehhez nekünk szükségünk lett volna egy együttműködésre alkalmas partnerre – jelentette ki a lómenhely vezetője, aki szerint az sem igaz, amit Fónagy a siófoki elárverezett ingatlanról állított.

 

– Amikor együttműködési megállapodást írtunk alá az Agrárminisztérium tárgyalójában Nagy István agrárminiszterrel az elkobozott állatok befogadásáról, akkor megígérték nekünk, hogy ingyen használhatjuk a gazdátlan ingatlant az állatok ellátása érdekében. Erről tárgyalásokat folytattunk az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bevonásával, és kérték, hogy adjuk be az ingyenes használatra vonatkozó kérelmünket. Mindezeket e-mailekkel és hangfelvételekkel is tudom bizonyítani akár bíróság előtt is – tette hozzá.

Kapcsolódó