Rogán Antal új rokonságának cége állami banktól kapott hitelt

Nem csak fölszerzéshez jutottak az állami bank milliárdjaihoz.
Kapcsolódó cikkek

Az Átlátszó cikke szerint nem csak földvásárlásra kapott hitelt az állami Budapest Banktól Rogán Barbara rokonsága. Az érdekeltségükbe tartozó Ductus Kft. nemrégiben összesen 315 millió forint összegű kölcsönt kapott a Budapest Banktól. Rogán Barbara családtagjai tavaly augusztusban 1/4-1/4 arányú tulajdonrészeket vásároltak az agrártanácsadással foglalkozó Ductus addigi kizárólagos tulajdonosától.

Egy 2020. október 1-i keltezésű jelzálogszerződés szerint, amely a Budapest Bank, valamint a Ductus három tulajdonosa között köttetett, a pénzintézet 2022 szeptemberi lejárattal egy 240 millió forintról szóló eseti kölcsönszerződést, valamint egy 75 millió forintról szóló éven túli beruházási kölcsönszerződést kötött a vállalkozással. A banknak a kamatos törlesztésig zálogjoga van az üzletrészeken.

A lap szeritt a 2020 novemberi álláshirdetések arra utalnak, hogy a Ductus bővíteni készül a tevékenységét. Az egyik ilyen hirdetés szerint több megyében területi képviselőket, valamint olyan felsőfokú végzettségű exportértékesítőket kerestek, akiknek feladata „új, európai partnerkapcsolatok felkutatása a Ductus Kft-hez tartozó gazdák terményeinek értékesítése céljából”.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Rogán Antal harmadik felesége, Rogán Barbara és családja novemberben – nem sokkal házasságkötésük előtt – másfél milliárd forintért kötöttek adásvételi szerződést hatalmas földterületek megvásárlására. A megvásárolt földterületbe beleférne Budapest I., V., VI. és VII. kerülete, vagyis a Várnegyed, a Belváros, Terézváros és Erzsébetváros egyben. A vételár 95 százalékát, azaz 1,5 milliárd forintot pedig az állami tulajdonú Budapest Banktől kapott földvásárlási hitelből fizetik ki. A 444.hu friss cikke szerint valójában még ennél is nagyobb területről és ennél is több pénzről van szó: két újabb szerződés azt bizonyítja, hogy , hogy Rogán apósáék pár héttel a decemberi esküvő előtt még két másik eladótól is vettek 149 hektárnyi földet Rogán Barbara szülőföldjén több mint 182 millió forintért. A vételár 95 százalékát ezekben az esetekben is a Budapest Banktól kapott kölcsöntől fedezték.

Helyesbítés: nem lett földtulajdonos Rogán új rokonsága

2021. február 2-án elsőként a 444.hu tett közzé cikket a földvásárlásról. A Tardona önkormányzatának honlapján is elérhető, minden fél által aláírt szerződés szerint Rogán Antal új felesége, Barbara, valamint a nő szülei (más vevők mellett) földet szándékoztak vásárolni. A megállapodásban foglaltak szerint a terület nagysága meghaladja az 1000 hektárt, a vételár pedig az 1,6 milliárd forintot, melynek meghatározó részét – a dokumentum szerint – a Budapest Bank hiteléből fizették volna a vevők. A cikk megjelenése után tíz nappal a Magyar Nemzetben megjelent egy nyilatkozat Rogán Antaltól. A miniszter tudatta, felesége tulajdonába nem került föld, s nem kapott állami hitelt sem. (Erről természetesen külön cikkben is beszámoltunk.) Az írásban szerepelt az is, hogy a Budapest Bank korábban a banktitok miatt nem szólalt meg, ez alól azonban az ügyfelei azonban felmentették, így tudathatta: nem adott hitelt Rogán családjának. (A bankot megkérdeztük arról, hogyan köthette banktitok, ha nincs ilyen ügye az érintettekkel, egyelőre nem kaptunk választ a felvetésünkre.) Ezután helyreigazítási kérelmet kaptunk Rogán Barbara – személyiségi jogaik miatt a kizárólag a földügyről szóló cikkeinkben meg sem nevezett – szüleitől. Eszerint az adásvételi szerződésben foglaltak nem realizálódtak, így a család nem lett földtulajdonos, nem vette fel az adásvételi szerződésben megjelölt hitelt a Budapest Banktól, azaz nem lettek nagybirtokosok sem, miként az állami pénzintézettől sem vették fel a kölcsönt.