A politikáról férfiak, az érzelmekről nők beszélgetnek a Nemzeti Köznevelési Portál nyelvtankönyve szerint

Hogyan kommunikál egy férfi és hogyan egy nő? Ki az, aki visszakérdez? Ki az, aki bizalmaskodik és ki az, aki megoldási javaslatokkal áll elő?
Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Köznevelési Portál (NKP) tizenegyedikeseknek szánt online nyelvtankönyve szerint nők és férfiak között különbségek vannak a verbális kommunikációban, „olyannyira, hogy félre is érthetik egymást”. Ezért a tanulóknak szánt egyik feladatban meg kell állapítani, hogy a következő állítások vagy idézetek melyike lehet jellemző a nőkre és melyik a férfiakra:

1. állítás: Azonos nemű társaságban erről beszélgetnek: üzlet, politika, gazdaság, jogi kérdések, adók, sport, legfrissebb hírek, autók, a másik nem, kütyük, praktikus dolgok.

2. állítás: Azonos nemű társaságban erről beszélgetnek: család, érzelmek, a másik nem, társas élet, könyvek, ételek, italok, életproblémák, életstílus.

A jó megoldás pedig az NKP szerint az, hogy az az első állítás a férfiakra, míg a második a nőkre vonatkozik.

Nkp.hu

Egy másik, az NKP szerint ugyanehhez a kérdéshez tartozó feladatban szintén hasonló kijelentések között kell dönteni. Miért kérdez egy beszélgetésben egy nő és miért egy férfi?

Nkp.hu

A jó megoldás az NKP szerint az, hogy a nők magát a kommunikációt akarják fenntartani (1. állítás), míg a férfiak „csak akkor kérdeznek, ha valami nem világos” (2. állítás).

A negyedik feladatban arra céloznak, hogy a csapongásban is van különbség nők és férfiak között. Így egyik állítás egyik, míg másik a másik nemre jellemző:

1. állítás: A társalgásban mellőzik mindazt, ami korábban elhangzott, szívesen „ugrálnak” egyik témáról a másikra.

2. állítás: Szívesen kapcsolják mondandójukat a megelőzően elhangzottakhoz, utalnak vissza azokra.

Az NKP szerint a férfiak azok, akik „szívesen ugrálnak” egyik témáról a másikra, míg a nők azok, akik visszautalnak.

Ennél is érdekesebb az ötös kérdés, ami a problémamegoldás verbális jellegzetességeit járja körbe:

Nkp.hu

A jó megoldás szerint a nők bizalmaskodnak (1. állítás), a férfiak pedig az ilyen beszélgetéseket „tanácsadásra való felkérésnek tekintik, így megoldási javaslatokkal válaszolnak”.

Ha szeretné próbára tenni tudását a férfiak és a nők kommunikációjáról, vagy megtudni, mit gondolnak a két nem képviselői a szeretlek szóról,  itt megteheti.